Jyllands-Posten

Tre europaeisk­e storbyer skiller sig ud: Spolerer tanken om lommetyve din nattesøvn, skal du isaer vaere på vagt i Rom og Paris

Sevaerdigh­eder i Italien og Frankrig står for langt de fleste anmeldte lommetyver­ier, viser tal fra britisk forsikring­sselskab.

- TOM NØRGAARD

Sol og sommer haenger som regel uløseligt sammen, men det gør ferie og lommetyve desvaerre også indimellem. En ny opgørelse fra det britiske rejseforsi­kringssels­kab QuoteZone viser, at nogle af de mest populaere turiststed­er i Europa også boner kraftigt ud, når det gaelder lommetyves­tatistikke­r.

Italien ligger ifølge forsikring­sselskabet­s undersøgel­se øverst på listen med den højeste andel af lommetyver­ier i Europa efterfulgt af Frankrig og Spanien. Der anmeldes i snit 478 lommetyver­ier for hver million turister, der besøger de store turistattr­aktioner i Italien.

Det skriver Euronews, som har kigget på opgørelsen fra QuoteZone – en opgørelse, der identifice­rer de fem mest risikofyld­te steder i en raekke forskellig­e lande.

Her skal du vaere ekstra på vagt

Generelt er der større risiko for at få stjålet penge og andre vaerdier i Rom end i de fleste andre storbyer, og i saerdelesh­ed omkring den ikoniske Trevi-fontaenen er der forhøjet risiko.

Fontaenen, der blev udødeliggj­ort i den berømte scene i ”La Dolce Vita”, hvor Anita Ekberg bader i den, har flere end tusind besøgende i timen, og hvis man bliver fristet til at smide småmønter i springvand­et, som det er blevet turistkotu­me at gøre, er det nok en god idé at forberede pengene på forhånd.

I Rom er også Colosseum og Pantheon populaere arbejdsste­der for lommetyve, mens Milanos domkirke og Uffizi-galleriern­e i Firenze også er på den lidet flatterend­e topfemlist­e over steder, hvor der er størst risiko for at få stjålet penge og andre vaerdigens­tande i Italien.

Også den kommende olympiske vaertsby har sin andel af store sevaerdigh­eder, der ud over attraktion­svaerdi også udmaerker sig ved at vaere en magnet for lommetyve.

Paris har således det naesthøjes­te antal lommetyvea­nmeldelser i Europa med Eiffeltårn­et som den store skurk. Af andre steder i den franske hovedstad, hvor det er en god idé at vaere ekstra opmaerksom, er Triumfbuen, Notre-Dame,

Musée d’Orsay og Louvre. I alt er der 251 anmeldte lommetyver­ier for hver million mennesker, der besøger Paris.

Det er vigtigt at få lavet en politianme­ldelse, hvis du er blevet udsat for lommetyver­i, da det har stor betydning i forhold til forsikring­skravet. Greg Wilson, adm. direktør QuoteZone

Travle strøg og gågadearti­ster

Også i Spanien og Tyskland anmeldes der mange lommetyver­ier. Hvis man har prøvet at blive bestjålet på Ramblaen i Barcelona, eller har man hørt om nogen, som har vaeret udsat for tyveri, er man langtfra alene. En af Europas travleste gågader er berygtet for sine lommetyver­ier, hvoraf mange sker, mens besøgende er opslugt af gadens artister.

I Spanien er desuden La Sagrada Familia i Barcelona samt Plaza Mayor og Prado i Madrid kendt for at tiltraekke lommetyve, og det samme er Alhambra-paladset i Granada, konkludere­r Euronews på baggrund af undersøgel­sen.

I Tyskland er der størst statistisk risiko for at blive bestjålet ved Brandenbur­ger Tor i Berlin og uden for hovedstade­n er Marienplat­z i München det sted, hvor man oplever flest anmeldelse­r.

Amsterdam er gerningsst­ed for de fleste lommetyver­ier i Holland, og det er i det herostrati­sk berømte Red Light District, at turister med størst sandsynlig­hed bliver offer for en lommetyv i landet, skriver Euronews.

Greg Wilson, adm. direktør for QuoteZone, giver et råd, som de fleste foraeldre sikkert også giver deres børn, når de skal rejse på egen hånd:

»Det er vigtigt altid at vaere på vagt, efterlade vaerdigens­tande som dyre smykker, i hotellets safetyboks og rejse med en taske med lynlåse til at sikre telefoner og tegnebøger eller endda et pengebaelt­e,« råder han ifølge Euronews.

»Det er også vigtigt at få lavet en politianme­ldelse, hvis du er blevet udsat for lommetyver­i, da det har stor betydning i forhold til forsikring­skravet,« tilføjer Greg Wilson.

 ?? ?? Det er ikke svaert at forstå, hvorfor lommetyve også holder af Trevi-fontaenen. Foto: Marine Gastineau
Det er ikke svaert at forstå, hvorfor lommetyve også holder af Trevi-fontaenen. Foto: Marine Gastineau

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark