Jyllands-Posten

Målt på renlighed kan kun én europaeisk lufthavn hamle op med de asiatiske

Fire af verdens10 reneste lufthavne ligger i Japan.

- TOM NØRGAARD

Under coronapand­emien blev hygiejne og renlighed for alvor en faktor, som man talte om i rejse- og oplevelses­industrien. Nem adgang til håndsprit og sirligt rengjorte overflader var pludselig mindst lige så vigtige som god mad, underholdn­ing, design og behagelige madrasser.

Meget er sket siden, hverdagen er vendt tilbage og tillaerte vaner under covid-19-regimet synes meget langt vaek for rigtig mange mennesker.

Men vel er god hygiejne vigtig, og lige så lidt som man har lyst til at blive smittet via inficerede overflader til daglig, lige så lidt har man lyst til at blive det, når man er på vej på ferie.

Og så giver det aldrig et saerlig godt indtryk, hvis man mødes af overfyldte skraldespa­nde, støvede overflader, beskidte toiletter eller henkastet affald – heller ikke i en lufthavn.

Til at monitorere den slags har man Skytrax, der bedømmer og giver karakterer til lufthavne inden for alle mulige områder fra sikkerheds­kontrol til madudvalg og altså også renlighed.

Skytrax modtager millioner af karaktergi­vninger fra flypassage­rer og branchefol­k rundtom i verden, og kategorien ”best airport in the world” er det højest opnåelige.

På Skytrax’ netop offentligg­jorte hitliste over verdens mest renlige lufthavne, fremgår det, at ikke mindre end otte af lufthavnen­e i top-10 er beliggende i Asien. Fire af dem i Japan.

Det skriver bl.a. Travel Weekly Asia.

Japanske lufthavne helt i top

Som nummer ét ligger Tokyos Haneda Airport, der er den højest placerede af fire japanske lufthavne i det globale lufthavnsh­ierarki.

Haneda får isaer ros for sine rene gulve, pletfrie stole og nydelige toiletter.

På de naeste pladser kommer Seoul Incheon i Sydkorea og Singapore Changi i Singapore. Kun Hamad i Qatar og Zürich i Schweiz har sneget sig ind i top-10. Lufthavnen i Zürich er den reneste i Europa men kun nummer ti globalt set.

»Efter covid-19-pandemien er standarder­ne for lufthavnsr­engøring blevet meget vigtigere for kunderne,« skriver Skytrax i en officiel udtalelse for at understreg­e vigtighede­n af honorering­en.

Skytrax uddeler også regionale priser til de reneste lufthavne rundtom i verden.

I Nordamerik­a er det Vancouver i Canada, der løber med prisen, i Sydamerika er Quito i Equador nummer et, mens Costa Ricas Juan Santamaria tager prisen i Mellemamer­ika og Caribien.

I Afrika gør man tilsynelad­ende bedst rent i lufthavnen i Cape Town, i Australien og omegn har man bedst styr på det i Brisbane og i det centrale Asien indtager Bakus lufthavn i Aserbajdsj­an førsteplad­sen.

 ?? ?? Tokyo Haneda fremhaeves ofte som en af verdens bedste lufthavne. Foto: Wikimedia Commons
Tokyo Haneda fremhaeves ofte som en af verdens bedste lufthavne. Foto: Wikimedia Commons

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark