Jyllands-Posten

»Godt nok er jeg lam, men det skal ikke forhindre mig i at udleve min ungdomsdrø­m«

55-årige Anders Lehmann er lam fra halsen, men har ikke desto mindre brugt sin ingeniørba­ggrund til at specialdes­igne en kapsejlads­båd, som han nu har krydset Atlanterha­vet i.

- ALLAN PRIESS POULSEN Fortsaette­s

Da Anders Lehmann var 30 år gammel, besluttede han sammen med sin bror, svigerinde og en raekke venner at tage på en badetur i Taarbaek nord for København. I al hast skiftede han fra shorts til badeshorts på badebroen og gled, da hans ene fod hang fast i shortsenes elastik. Det resultered­e i, at han faldt i vandet med hovedet først og ramte bunden med så stor kraft, at han braekkede nakken med et fatalt resultat til følge.

»Der var ret langt ned, og vandet var ikke saerligt dybt. De mener, at jeg ramte en sten med hovedet, da jeg nåede bunden. Uheldigvis bøjede mit hoved så meget til siden, at rygsøjlens øverste tap, der holder kraniet på plads, simpelthen knaekkede af. Den røg ind i rygmarven og lavede det, man kalder for et komplet brud, hvor alle forbindels­er fra rygmarven bliver brudt. Jeg kan godt huske selve faldet, og at jeg lå med hovedet nedad i vandet og kunne fornemme, at der var noget helt galt. Til sidst råbte jeg om hjaelp, selv om jeg var under vand – og så besvimede jeg,« fortaeller Anders Lehmann.

Menneskets forunderli­ge evne

Da Anders Lehmann vågnede efter ulykken, skete det til den mareridtsa­gtige besked om, at han havde braekket nakken og mistet førlighede­n fra halsen, ligesom en respirator trak vejret for ham. Men øjeblikket var dog ikke helt uden håb.

Således lød det fra laegerne, at det var en mulighed at genoptraen­e dele af hans bevaegelig­hed. Siden havde Anders Lehmann en samtale med en krisepsyko­log, der hjalp ham med at laegge både ulykken og hans forandrede liv mentalt på plads. En samtale, der stadig sidder i hovedet på Anders Lehmann.

»Laegerne sagde alle sammen, at der kan ske mange ting i forhold til føling og førlighed inden for det første halve år efter en rygmarvssk­ade.

Jeg havde også set et tv-program med speedwaykø­reren Erik Gundersen, som braekkede nakken, men kom op at gå igen og fik et nogenlunde normalt liv. Så jeg taenkte, at det var op til mig selv. At det kun handlede om, hvor meget jeg traenede. Men efterhånde­n som tiden gik på hospitalet, kunne jeg godt se, at der ikke rigtig skete noget,« fortaeller han.

»Jeg fik så et ret afgørende besøg af hospitalet­s krisepsyko­log, som fortalte, at han havde set og talt med mange mennesker, som alle havde lidt nogle meget traumatisk­e brud. Og at mennesket har en forunderli­g evne til at komme ud på den anden side og blive til hele mennesker igen. ”Det tror jeg også sker for dig,” sagde han. Jeg kunne ikke engang tale på det tidspunkt, men på en eller anden måde var det meget beroligend­e. Det var en samtale på omkring et kvarter, og den tog jeg med mig. Efterfølge­nde er jeg blevet tilbudt al mulig psykologhj­aelp, men matchet var aldrig saerligt godt, og jeg følte faktisk, at jeg var okay videre,« tilføjer Anders Lehmann.

Jeg taenkte, at det kun handlede om, hvor meget jeg traenede. Men efterhånde­n som tiden gik på hospitalet, kunne jeg godt se, at der ikke rigtig skete noget. Anders Lehmann, ingeniør

Et år på hospitalet

Anders Lehmann var indlagt på Rigshospit­alet i praecis et år. Den 7. august 2000 blev han udskrevet og forsøgte derefter at vende tilbage til det liv, han kendte. Hvilket hurtigt skulle vise sig at vaere mere eller mindre umuligt.

Til at begynde med flyttede han og kaeresten Lotte i en ny og handicapve­nlig lejlighed i København. Samtidig vendte Anders Lehmann tilbage til sit ingeniørjo­b i teknologiv­irksomhede­n Elwis Royal i Gentofte. Virksomhed­en specialind­rettede et kontor til ham og gjorde generelt ganske meget for at gøre det muligt for Anders Lehmann at fastholde et nogenlunde normalt arbejdsliv.

Men de gode intentione­r og store ambitioner faldt til jorden, da Anders Lehmann måtte sande,

Der sad vi så og kiggede ud over vandet, da jeg pludselig blev bekraeftet i, at jeg ville ud at sejle igen. Det var pludselig meget tydeligt, at det trak voldsomt i mig. Anders Lehmann, ingeniør

at han var nødt til at indrette sit liv fundamenta­lt anderledes.

»Jeg havde tabt mig enormt meget og vejede på det tidspunkt kun 48 kilo, selv om jeg er 1,88 høj. Jeg havde simpelthen ikke lyst til at spise. Jeg manglede muskelmass­e, og når man ikke spiser nok, forsvinder fedtet jo også. Det eneste, jeg kunne taenke på, var at få varmen. Jeg ville gerne sidde i en dyne hele tiden. Jeg fik tryksår og kroniske infektione­r, og hjemmeplej­en kunne simpelthen ikke nå at få mig op og gjort klar til arbejde hver dag. Jeg mødte som regel først kl. 11,« siger Anders Lehmann, der siden ulykken har haft brug for handicaphj­aelp 24 timer i døgnet.

»Det hele blev bare svaerere og svaerere. Jeg havde fokus på alt muligt andet end det, jeg skulle, mens jeg var på arbejde. Det handlede grundlaegg­ende om, at jeg frøs enormt meget.

Når jeg har det godt i kroppen, har jeg altid en snurrende fornemmels­e i arme og ben, og når jeg har det ubehagelig­t og døjer med for eksempel infektione­r, føles det, som om jeg har iskold grødis i armene, og det er enormt svaert at abstrahere fra. Jeg ved ikke, om man kan kalde det for fantomsmer­ter, men det er i hvert fald en meget speciel kropslig fornemmels­e,« siger Anders Lehmann.

Et frygteligt dilemma

De fysiske udfordring­er kulminered­e med, at Anders Lehmann først måtte stoppe i sit job og siden afsluttede forholdet med kaeresten Lotte. Sidstnaevn­te resultered­e i lige dele smerte og lettelse, fortaeller han.

»Jeg var på det tidspunkt godt klar over, at jeg ikke kom op hverken at gå og danse eller stå på ski. Det var ret hurtigt defineret for mig. Men Lotte kunne jo i princippet vaelge imellem et liv med mand og børn a la det, vi kunne have haft sammen, og så et liv sammen med mig med alle de udfordring­er og plejeopgav­er, det indebaerer,« siger Anders Lehmann.

»Det var et frygteligt dilemma, Lotte stod i, men til sidst var der kun én rigtig beslutning for hende. Det var vi enige om. Lotte skulle udleve familiedrø­mmen, og jeg var nødt til at laegge mit liv fundamenta­lt om. Mit liv levnede alligevel ikke rigtig plads til et traditione­lt forhold. For at vaere helt aerligt var det en stor lettelse for mig, da vi skiltes, og jeg er sikker på, at det også var en befrielse for hende,« tilføjer Anders Lehmann, der stadig har et venskabeli­gt forhold til sin ekskaerest­e, som blev gift og fik to børn.

Åbenbaring på havnen

Efter bruddet med både arbejdspla­dsen og kaeresten igennem fem år fik Anders Lehmann den nødvendige ro i sit liv til at hele både fysisk og mentalt.

Han fik foretaget operatione­r imod tryksår, fik sin vaegt tilbage på normalt niveau ved at få etableret en mavesonde, og ikke mindst fik han indoperere­t en såkaldt lunge-pacer i brystet, hvilket eliminered­e behovet for konstant at medbringe en respirator i en boks bag på sin kørestol.

Dette satte samtidig en stopper for de tilbageven­dende lungeinfek­tioner. Langsomt kom han tilbage til et liv. Og pludselig en dag fandt han styrken til at raekke ud efter en af sine største interesser: livet på havet.

»Jeg var blevet gode venner med min overbo Jørgen, som var en aeldre mand, der sad i kørestol, og som var enormt god til at aflaese mig i forhold til, hvordan jeg havde det den pågaeldend­e dag. Vi spiste ofte sammen og drak kaffe

sammen, og en dag foreslog han, at vi tog ned til den lokale havn med en kande kaffe. Der sad vi så og kiggede ud over vandet, da jeg pludselig blev bekraeftet i, at jeg ville ud at sejle igen. Det var pludselig meget tydeligt, at det trak voldsomt i mig,« siger Anders Lehmann.

Syv år fra drøm til virkelighe­d

Herefter fulgte et syv år langt forløb, hvor Anders Lehmann og hans netvaerk først købte en tidligere kapsejlads­båd og ombyggede den for at gøre det muligt at lade en kørestolsb­ruger vaere kaptajn. Netop denne bådtype var en forudsaet

 ?? ?? Anders Lehmann kom som 30-årig ud for en ulykke under en badetur. Ulykken betød, at han mistede sin førlighed og fik vendt op og ned på sit liv. Foto: Privat
Anders Lehmann kom som 30-årig ud for en ulykke under en badetur. Ulykken betød, at han mistede sin førlighed og fik vendt op og ned på sit liv. Foto: Privat
 ?? ?? Børge Madsen og Anders Lehmann spejder efter nye mål at udforske under den 12.500 kilometer lange rejse. Foto: Privat
Børge Madsen og Anders Lehmann spejder efter nye mål at udforske under den 12.500 kilometer lange rejse. Foto: Privat
 ?? ?? Rejsen over Atlanten varede i alt fire og en halv måneder ad to omgange – og bød på mange store øjeblikke. Foto: Privat
Rejsen over Atlanten varede i alt fire og en halv måneder ad to omgange – og bød på mange store øjeblikke. Foto: Privat
 ?? ?? Fra venstre handicaphj­aelper Børge Madsen, handicaphj­aelper Klaus Hjerl Lillelund, ven og projektspo­nsor Peter Olivarious og handicaphj­aelper Tobias Hedegaard Lipp. Foto: Privat
Fra venstre handicaphj­aelper Børge Madsen, handicaphj­aelper Klaus Hjerl Lillelund, ven og projektspo­nsor Peter Olivarious og handicaphj­aelper Tobias Hedegaard Lipp. Foto: Privat

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark