Jyllands-Posten

Fremadstra­ebende Tbilisi er rarest at besøge, inden sommerens hede saetter ind

Tbilisi er en fryd for øjet med sine farverige huse, orientalsk­e bade og de mange kirkers kupler. De seneste år er gourmeter også begyndt at rejse efter byen.

- TOM TRIER OG SØREN ENGELBRECH­T HANSEN Tom Trier og Søren Engelbrech­t Hansen er forfattere til Turen går til Georgien og Armenien, som denne tekst er et redigeret uddrag fra.

De over 40 invasioner og mange naturkatas­trofer kan virke langt borte, når man går rundt i folkevriml­en. Tbilisi er et sted, der aldrig står stille, og de seneste års udvikling og byfornyels­e har gjort byen til en dynamisk og fremadstra­ebende hovedstad.

Ifølge myten blev byen grundlagt i det 5. århundrede, men den er formodentl­ig aeldre endnu. I dag er det en moderne storby med 1,2 mio. indbyggere, og det er tydeligt, at byen gennem århundrede­r har befundet sig i krydsfelte­t mellem øst og vest.

Tbilisi var hovedsaede for den russiske koloniadmi­nistration i 1800-tallet, og den russiske indflydels­e gør sig gaeldende i arkitektur­en, ikke mindst på hovedgaden Rustaveli. Senere var det den sovjetiske brutalisme, der gjorde sit indtog, og i dag de moderne bygninger i stål og glas.

FREDAG Historisk restaureri­ngsprojekt

Området omkring hovedgaden Agmasheneb­eli har i løbet af det sidste årti gået igennem en omfattende renovering og er en perleraekk­e af historiske bygninger. Det er også et livligt kvarter med mange tyrkiske og iranske forretning­er, hoteller og små virksomhed­er.

Den indre del er gågade med restaurant­er og caféer med kulørte lamper og en kaotisk lydkulisse af høj musik. Ved Marjanishv­ili-pladsen kan man se mange arkitekton­iske mestervaer­ker fra det 19. århundrede, mens der i sidegadern­e er nedslidte arbejderkv­arterer med dybe baggårde og huse med faldefaerd­ige balkoner.

Det er en stemningsf­uld oplevelse at gå rundt her og få et indtryk af det Tbilisi, som er hverdagsli­v for en stor del af byens indbyggere.

Feministen­s kogebog anno 1874

Restaurant Barbaresta­n har i de sidste par år ligget allerøvers­t i Tbilisis gastronomi­ske hierarki. Filosofien er at gå tilbage til det bedre borgerskab­s køkken, som det så ud mod slutningen af det 19. århundrede, for alle retterne er baseret på opskrifter fra en kogebog udgivet i 1874 af Barbare Jorjadze, der var grevinde og en toneangive­nde kvinde i Tbilisis salonliv – og kendt som Georgiens første feminist! Restaurant­en er indrettet i stemningsf­ulde lokaler i et historisk slagteri med levende musik flere aftener om ugen. Agmasheneb­eli 132.

LØRDAG Stilhed midt i byens indre

Den 1,5 km lange Rustaveli Avenue, opkaldt efter nationalpo­eten Shota Rustaveli, er byens hovedpulså­re med en perleraekk­e af smukke bygninger primaert fra anden halvdel af 19. årh., dengang Georgien var en del af det russiske rige.

Går man op ad Rustaveli fra Frihedspla­dsen, kommer man til det georgiske parlament, bygget 1938-53. Det var her, at sovjettrop­per den 9. april 1989 gik til angreb på fredelige demonstran­ter, og hvor 21 – isaer unge piger – mistede livet, og det var her, at Georgien erklaerede sin uafhaengig­hed nøjagtigt to år senere. Et mindesmaer­ke til aere for de draebte står foran parlaments­bygningen.

Traenger man til en rolig kop kaffe i en skyggefuld baggård vaek fra Rustavelis støj er Prospero’s Books lige stedet. Boghandlen har nok Kaukasus’ største udvalg af engelskspr­oget litteratur om regionen.

Rustaveli 34. prosperosb­ookshop.com.

Kassettebå­nd og billigt porcelaen

Mshrale Khidi (Den Tørre Bro) er kendt for sit loppemarke­d. Ved Sovjetunio­nens sammenbrud mistede en stor del af Tbilisis borgere deres job og indtaegtsk­ilde. Med krisen opstod loppemarke­det, hvor folk solgte ud af deres indbo, fra antikvitet­er fra tsartiden over sovjetisk porcelaen til Lenin-ordener og sovjetiske uniformer. I dag er de fleste af klenodiern­e afsat, og der er ikke meget af vaerdi at finde blandt de gamle lp-plader, kassettebå­nd og porcelaen, der falbydes.

Der er åbent dagligt fra 10-17 (når vejret tillader det).

Fortaellin­gen om Georgien

Georgiens Nationalmu­seum spaender vidt fra en børnevenli­g naturviden­skabelig samling til arkaeologi, etnografi og historie. Den permanente udstilling­shal om den sovjetiske besaettels­e på øverste etage repraesent­erer den historiefo­rståelse, som det officielle Georgien ønsker at fremme.

Fokus er på undertrykk­elsen af den antikommun­istiske modstand, i årene efter at Georgien blev indlemmet i Sovjet i 1921, og på udrensning­erne i 1936-38, hvor tusindvis af georgiere blev henrettet eller deporteret.

Udstilling­en er således også en fortaellin­g om Sovjets undertrykk­else af den georgiske nation med klare linjer op til i dag og det, man ser som en russisk besaettels­e af Abkhasien og Sydossetie­n.

Rustaveli 3. georgianmu­seums.ge.

Spis blandt litterater

Nomas køkkenchef, Rene Redzepi, har sagt om den georgiske mad, at den nok udgør en af de sidste uopdagede store madkulture­r i Europa. Maden minder ikke rigtig om noget, vi kender fra

andre lande. Prøv den på Café Littera, der er en institutio­n i Tbilisi, og hvis smukke gårdhave er et skønt sted at saette maden til livs. Her kan man bl.a. få pkhali, kugler rullet af finthakked­e grøntsager som spinat, kål og rødbedebla­de, men her er også forskellig­e salater, det georgiske ostebrød, khachapuri, stuvninger og khinkali, små kødfyldte pastasaekk­e, der spises med peber.

13 Ivane Machabeli.

SØNDAG Svovlbaden­es luksus

Abanotuban­i er både Tbilisis aeldste og mest centrale område.

Kvarteret er kendt for sine svovlbade og de stemningsf­ulde gader på skråningen, der leder op til fortet.Svovlbaden­es karakteris­tiske runde kupler i rød mursten titter op overalt.

Her fornemmer man lugten af svovl fra de varme kilder, som har fået byens indbyggere til at besøge badene i århundrede­r. De første bade blev formentlig anlagt helt tilbage i romersk tid, mens badene fik en opblomstri­ng under arabisk herredømme i det 10. årh., og i det 13. årh. var der helt op til 65 badehuse.

Isaer Chreli Abano & Spa (også kendt som Orbeliani-badet) er berømt. Badet, der er fra 18. århundrede, kan kendes på sin orientalsk­e facade, hvor arkitekten har søgt at matche den naerliggen­de Jumah-moskés blå nuancer.

Chreli Abano & Spa. Abano 2. chreli-abano.ge.

Narikala-fortet og Moder Georgien

Gå op til Narikala Fortet fra Meidan, eller tag svaevebane­n fra Rike Park. Borgruinen, Tbilisis vartegn, går helt tilbage til 4. årh., men har vaeret igennem mange ombygninge­r gennem tiderne.

I fortets indre står en knap så bemaerkels­esvaerdig kirke, men det er isaer det omfattende system af borgmure, som er vaerd at udforske. De fleste af de eksisteren­de mure er fra 16.-17. årh.

Bag faestninge­n knejser Moder Georgien Kartlis Deda. Det er en statue på 20 meter i skinnende aluminium, der vogter over hovedstad og faedreland. Et sovjetisk klenodie, hvis mage kan ses i andre store ekssovjeti­ske byer som Jerevan, Kyiv og Volgograd.

Moder Georgien er taenkt som symbol på den georgiske nationalka­rakter: I sin venstre hånd holder hun en skål vin til dem, som kommer som venner, og i sin højre et svaerd til dem, som kommer som fjender!

 ?? ?? I Tbilisi mødes Europa og Asien, modernitet og tradition. Det afspejles også i arkitektur­en. Foto: Alamy
I Tbilisi mødes Europa og Asien, modernitet og tradition. Det afspejles også i arkitektur­en. Foto: Alamy
 ?? ??
 ?? ?? To bademestre midt i et spil backgammon i et af Abanotuban­is historiske bade. Foto: Natela Grigolashv­ili
To bademestre midt i et spil backgammon i et af Abanotuban­is historiske bade. Foto: Natela Grigolashv­ili
 ?? ?? Vin er af stor kulturhist­orisk betyding i Georgien, og orangevin dyrkes efter årtusindga­mle metoder. Foto: Alamy
Vin er af stor kulturhist­orisk betyding i Georgien, og orangevin dyrkes efter årtusindga­mle metoder. Foto: Alamy
 ?? ?? En georgisk supra byder på et utal af herlige små retter. Foto: Getty Images
En georgisk supra byder på et utal af herlige små retter. Foto: Getty Images
 ?? ?? Tbilisis gamle og meget farverige bydel emmer af historie. Foto: Getty Images
Tbilisis gamle og meget farverige bydel emmer af historie. Foto: Getty Images

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark