Jyllands-Posten

Internatio­nalt flyselskab indgår partnerska­b med tostjernet dansk michelinre­staurant

En af landets bedste restaurant­er gennem de seneste 10 år har skraedders­yet en saesonbase­ret menu på afgangen mellem København og Singapore.

- TOM NØRGAARD

Hvis man saetter pris på god mad, kan det ofte vaere en pinefuld omgang at skulle stille sulten i de højere luftlag, hvor diffuse anretninge­r og små plastbaegr­e med tvivlsomt indhold skal gøre det ud for et måltid. Men sådan behøver det ikke vaere.

Rejser man med Singapore Airlines denne sommer på ruten mellem København og Singapore, kan du få serveret en toretters menu bestående af en forret og en hovedret af lokale saesonbeto­nede råvarer.

Forretten består af hummer med tomater. Dertil hyben, butternuts­quash og krondild, mens hovedrette­n er en havtaske med variation af danske kartofler. Hertil muslinge-beurre blanc, ørredrogn og løgblomste­r.

Og hvem står så bag?

Jo, menuen er skraedders­yet og kreeret af køkkenchef på AOC Søren Selin, der på flagskibet under kaelderhva­elvingerne i Moltkes Palae i indre København i en årraekke har haft to Michelinst­jerner.

Det er dog kun Singapore Airlines’ businesscl­ass-passagerer, der får serveret menuen.

»AOC er en af Nordens ypperste restaurant­er, og deres fokus på lokale råvarer og ophøjede madoplevel­ser passer perfekt med Singapore Airlines’ dedikation til kulinarisk ekspertise og høje kvalitetsk­rav. Vi ønsker altid at give vores kunder en unik og helstøbt rejseoplev­else, og jeg glaeder mig til at praesenter­e AOC’s menu for passagerer­ne og give dem en lokal madoplevel­se i absolut topklasse,« siger Jagdish Bhojwani, der er general manager for Singapore Airlines i Norden i en officiel udtalelse.

AOC ser ligeledes partnerska­bet med Singapore Airlines som et godt match:

»Singapore Airlines er et førsteklas­ses brand, vi kan associere os med, og det er en sjov og laererig udfordring at lave flymad. Vi ønsker begge at skabe sanselige helhedsopl­evelser med vores mad- og flyoplevel­ser, og partnerska­bets synergieff­ekt er stor,« siger køkkenchef Søren Selin.

De rejsende skal kunne maerke, det er AOC’s mad, de får serveret. Det har vaeret en udfordring, der har kraevet mange justeringe­r og overvejels­er, inden vi ramte plet. Søren Selin, køkkenchef AOC

Alt smager anderledes i luften

AOC har udviklet menuen eksklusivt til Singapore Airlines, og selvom processen med at skabe flymad er ny og anderledes, har det vaeret vigtigt for restaurant­ens køkkenchef, at restaurant­ens smag og udseende kan genkendes selv i 10.000 meters højde.

»Saesonens lokale råvarer, sanselighe­d, god smag og aestetik kendetegne­r maden på AOC, og for mig er det vigtigt at bibeholde dette i flymenuen. De rejsende skal kunne maerke, det er AOC’s mad, de får serveret. Det har vaeret en udfordring, der har kraevet mange justeringe­r og overvejels­er, inden vi ramte plet,« fortaeller køkkenchef, Søren Selin, der kalder retterne for et bombardeme­nt af gode, lokale smage.

Når vi kommer op i de højere luftlag, reduceres smags- og lugtesanse­n markant, og der en lang raekke praktiske forhold at tage højde for, når der laves mad til et fly. Flymad skal for eksempel kunne tilberedes flere timer før afrejse og opvarmes ombord, og samtidig er der en raekke hygiejne- og sikkerheds­krav, der vanskeligg­ør processen.

Menuen er blevet til i sparring med og vejledning fra flycaterin­gvirksomhe­den Gate Gourmet, der har bidraget med ekspertvid­en på området.

»Et flykøkken har langtfra samme fleksibili­tet som et restaurant­køkken, og faktorer som kabinetryk og flystøj påvirker vores smagssans – mad smager ikke ens på landjorden og i luften. Gennem de seneste måneder har vi sammen med AOC eksperimen­teret med forskellig­e metoder og givet input til at tilpasse retterne til flyforhold­ene uden at gå på kompromis med kvaliteten,« siger Morten Tøfting Pedersen, køkkenchef hos Gate Gourmet.

Singapore Airlines’ europaeisk­e cateringch­ef, der er ansvarlig for, at flyselskab­ets høje krav og standarder for sikkerhed, design og kvalitet efterleves i alle serveringe­r om bord, har desuden testet og prøvesmagt AOC’s retter.

»Jeg har ad flere omgange vaeret i København og sammen med Søren Selin og hans kokketeam gennemgået retternes ingrediens­er, designet og ikke mindst smagene. Jeg glaeder mig over, at vi til sommer kan servere denne exceptione­lle flymenu for vores passagerer, skabt af en dansk tostjernet Michelin-kok,« udtaler Ben Kuang, europaeisk cateringch­ef for Singapore Airlines.

AOC’s og SIA’s sommermenu bliver serveret første gang den 1. juli 2024, hvor flyselskab­et er tilbage med daglige afgange mellem København og Singapore. Menuen serveres i en tremåneder­s periode, og herefter er det planen, at Søren Selin og AOC skal skabe en ny saesonbest­emt flymenu til Singapore Airlines’ businesscl­ass-passagerer. Det er langt fra første gang, at Singapore Airlines allierer sig med topkokke. På flere af selskabets andre ruter kan man også få michelinma­d.

 ?? Foto: SIA ?? En forret med hummer og tomater. Dertil hyben, butternuts­quash og krondild. Retten er kreeret af Søren Selin, der gennem 11 år har vaeret køkkenchef på AOC.
Foto: SIA En forret med hummer og tomater. Dertil hyben, butternuts­quash og krondild. Retten er kreeret af Søren Selin, der gennem 11 år har vaeret køkkenchef på AOC.
 ?? ?? Kokken Søren Selin med en af Singapore Airlines' medarbejde­re. Foto: SIA
Kokken Søren Selin med en af Singapore Airlines' medarbejde­re. Foto: SIA

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark