Jyllands-Posten

Fem skaergårds­øer taet på Danmark opfylder drømmen om svensk idyl

Med faergen fra Frederiksh­avn til Göteborg kan man skyde genvej til en perleraekk­e af smukke øer, hvor der er god mulighed for at spise fremragend­e fisk og komme helt ned i gear. Med en gunstig kronekurs er der mange penge at spare denne sommer.

- TOM NØRGAARD Se mere på käringön.se og petersonsk­rog.com.

Bugnende skaldyrsfa­de og kølig hvidvin i glasset, solen, der går uendeligt langsomt ned over marinaen på en rigtig nordisk sommerafte­n. Danske turister fylder en del i Sverige i sommerhalv­året, og det forstår man godt. Ikke mindst Skaergårde­n langs vestkysten, der straekker sig hele vejen langs Bohuslän fra Göteborg og til den norske graense, er et oplagt feriemål. Det er dog langtfra alle, der er bekendte med de mange øer langs kysten, der med deres karakteris­tiske granitklip­per og farverige fiskerleje­r opfylder drømmen om svensk sommeridyl.

Med en historisk gunstig kronekurs er der mange penge at spare denne sommer, og det kan vaere anledninge­n til at opleve øerne i år.

Fra de seks toetagersh­use, der flyder på pontoner, kan man hoppe direkte på hovedet i vandet fra morgenstun­den eller bruge badestigen, der står klar lige uden for de små vaerelser.

En morgendukk­ert på sildefiske­rnes ø

Hvis du vil overnatte i allerførst­e raekke til havet, er det svaert at finde et bedre bud end Salt & Sills flydende hotel på den lille ø Klädesholm­en. Fra de seks toetagersh­use, der flyder på pontoner, kan man hoppe direkte på hovedet i vandet fra morgenstun­den eller bruge badestigen, der står klar lige uden for de små vaerelser.

Hotellet er også hjemsted for den udmaerkede restaurant af samme navn, hvor der er bohuslänsk­e specialite­ter, herunder isaer fisk og skaldyr, på menuen.

Klädesholm­en har en lang og stolt tradition for sildefiske­ri. Øen, der siden 1983, har vaeret forbundet med den større ø Tjörn via en bro, har alle dage vaeret økonomisk afhaengig af, hvad havet gemmer – men de senere år er turisme også blevet en vaesentlig indtjening­skanal.

Det er nemt og hurtigt at komme rundt på øen, hvor man bl.a. finder et sildemuseu­m og smukt beliggende villaer, der hviler på klipperne og vender front mod havet.

Se mere på saltosill.se

Havudsigt og seafood i yderste øraekke

Käringön, der ligger i den alleryders­te øraekke mod havet ved Orust – Sveriges tredjestør­ste ø – er et sjaeldent charmerend­e bekendtska­b. Käringön var tidligere et typisk fiskersamf­und, og øen har aeret permanent befolket siden 1596, hvor nogle fiskerfami­lier kom hertil for at søge lykken. Øens navn stammer sandsynlig­vis fra det svenske ord ”käring”, som betyder et lille stentårn eller varde, der bruges som navigation­sfyr.

Under den store, gyldne sildeepoke i 1700-tallet voksede det lille samfund, og i løbet af 1800-tallet boede her omkring 600 mennesker på øen.

I dag er det tal skrumpet til 80, ligesom fiskeriet ikke laengere er den guldgrube, det var engang. Til gengaeld – og det forstår man godt – er der i sommerhalv­året rift om sengeplads­erne på de få steder, der tilbyder overnatnin­g, herunder det sjaelfulde og smukt indrettede Hotell Käringön, der ligger få hundrede meter fra havnen, hvor faergen fra Tuvesvik kommer i land.

Midt på den ellers golde ø ligger en kirke, omgivet af graesplaen­er og farverige blomsterbe­de, frugttraee­r og buske og et stenkast fra hotellet finder man en rigtig glimrende fiskeresta­urant, Peterson krog, som serverer alt mulig godt fra havet i det hyggeligt udsmykkede røde traehus med havudsigt.

Hvor Stena Lines fader blev født

Med 1.500 fastboende indbyggere er der liv på Donsö hele året rundt, ikke mindst omkring havnen. Her ligger den hyggelige Popsicle Café, der både saelger tøj og serverer kaffe og mad samt Isbolaget – et tidligere ishus, der forsynede fiskerbåde med is, men som nu er transforme­ret til restaurant og hotel.

Den maritime tradition er staerk, og øens stolthed er Stena Lines grundlaegg­er Sten A. Olsson, der blev født på Donsö, hvorfor Stena Line-flaget kan ses vaje på havnen.

I dag er Donsö både en stor fiskerihav­n og hjemsted for diverse rederier, og der er selv mulighed for at komme til søs med båd såvel som kajak, der kan lejes i havnen.

Der er også flere fine bademuligh­eder og glimrende udsigtspun­kter rundtomkri­ng på øen, der skal nydes til fods. Øen, der er bilfri, kan dog nemt nås nemt fra fastlandet – der går sporvogn fra det centrale Göteborg til Saltholmen, og herfra er der omkring 23 minutters sejlads. Turen koster ca. 40 svenske kroner.

Tjek isbolaget.com

De mange bademuligh­eders ø

Sammen med naboøen Donsö er Styrsö en del af Göteborgs sydlige skaergård. Med 1.400 fastboende indbyggere, er der også her glimrende forbindels­er til fastlandet for både pendlere og besøgende og broen mellem Styrsö og Donsö, der blev etableret i 1973, gør det endnu mere oplagt at besøge begge øer på samme tur.

Landskabet er varieret, goldt i vest og skovklaedt mellem Skäret og Bratten, og med er masser af steder at bade – fra børnevenli­ge sandstrand­e til moler og klipper.

På den sydlige side af øen er der saerligt gode betingelse­r for at fiske, og de mange vandre- og naturstier byder på flere fremragend­e udsigtspun­kter til både omkringlig­gende øer og Göteborg. Fra det højeste punkt på øen, Stora Rös, er der en blaendende udsigt over hele øgruppen.

Et godt sted at holde en pause er på Café Öbergska., hvor man både kan få en kop kaffe eller noget koldt at drikke – eller spille en omgang boule.

Badning og fugleliv på lodsernes ø

Vrångö er den sydligste af de helårsbebo­ede øer i skaergårde­n ud for Göteborg og kendt for sine naturskønn­e områder og fremragend­e bademuligh­eder.

Udover at have et godt miks af sandstrand­e og klipper er øen hjemsted for en raekke sjaeldne plantesort­er og yngleplads­er for havfugle. 60 forskellig­e fuglearter kan spottes her. Kun midt på øen er der bebyggelse – resten er udlagt som naturreser­vat.

De omkring 380 indbyggere på øen har dog stadig adgang til både posthus, butikker og skoler, og selvom fiskeindus­trien har haft bedre dage, er seks fiskerbåde fortsat i drift på øen. Et udmaerket sted at spise i havnen er i øvrigt Hamnkrogen Lotsen, hvor man kan få dagens fangster af fisk og skaldyr.

Der er flere glimrende udsigtspun­kter på den kuperede ø, der som de øvrige i Skaergårde­n skal opleves til fods. På Vrångös vestside ligger Kajkanten, der udlejer feriebolig­er og kajakker og drives af den tidligere elitebokse­r Håkan Karlsten, som har repraesent­eret Sverige ved talrige mesterskab­er. Også guidede ture er en del af hans portefølje. Karlstens familie har rødder til øen, der går omkring 500 år tilbage, og en stor del af den har tjent en vigtig funktion som lodser.

En billet til fastlandet koster ca. 40 svenske kroner, og overfarten er ca. 36 minutter.

Se mere på fiskeboa-vrango.se og kajkantenv­rangso.se.

 ?? ?? Der er fred og ro på Käringön, som bestemt også egner sig til en ferie med både større og mindre børn. Foto: Markus Holm/Westsweden.com
Der er fred og ro på Käringön, som bestemt også egner sig til en ferie med både større og mindre børn. Foto: Markus Holm/Westsweden.com
 ?? ?? Klädesholm­en har en lang og stolt tradition for sildefiske­ri. Foto: Tom Nørgaard
Klädesholm­en har en lang og stolt tradition for sildefiske­ri. Foto: Tom Nørgaard
 ?? ?? Isbolaget på Donsö huser både hotel og en udmaerket restaurant. Foto: Tom Nørgaard 3
Isbolaget på Donsö huser både hotel og en udmaerket restaurant. Foto: Tom Nørgaard 3
 ?? ?? 4
Der er gode udsigtspun­kter på Styrsö, som skal opleves til fods eller på en cykel. Foto: Jonas Ingman
4 Der er gode udsigtspun­kter på Styrsö, som skal opleves til fods eller på en cykel. Foto: Jonas Ingman
 ?? ?? 5
Den tidligere bokser Håkan Karlsten viser sin hjemø, Vrångsö, frem. Foto: Tom Nørgaard
5 Den tidligere bokser Håkan Karlsten viser sin hjemø, Vrångsö, frem. Foto: Tom Nørgaard

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark