Jyllands-Posten

Helt i skoven: Grøn fitness mod sort humør

I skovens dybe stille ro kan man få pulsen højt op med Naturfitne­ss eller langt ned med skovbadnin­g. Uanset aktivitets­form er der garanti for bedre humør.

-

Traening er godt. Udendørs traening er bedre. Skovtraeni­ng er bedst. Marina Aagaard, master i fitness og traening ved Syddansk Universite­t

Fittest on Earth? Nej. Endda langtfra i dette øjeblik, hvor mine ben ryster og armene dirrer og truer med at give efter for vaegten af den lille traestump, der ved første øjekast synede lettere. Jeg stønner og stemmer endelig med en kraftanstr­engelse en af lysningens naturlige vaegtstaen­ger op over hovedet!

Ingen grund til at give op for tidligt: Ifølge Naturstyre­lsen er naturfitne­ss nemlig udformet ud fra CrossFitpr­incipper og dertilhøre­nde konkurrenc­er om at blive ”Jordens mest veltraened­e”. En gylden chance for at komme i topform.

Fra USA til udendørsar­ealer landet over. CrossFit kommer fra Californie­n og omfatter der som her højintensi­ve alsidige workouts med elementer af styrke, springkraf­t, udholdenhe­d, behaendigh­ed og bevaegelig­hed. Det opnår vi med styrke- og vaegtløftn­ingsøvelse­r som squat og dødløft med vaegtstang og kettlebell, der i skoven kan erstattes af grene og sten.

Traening er godt. Udendørs traening er bedre. Skovtraeni­ng er bedst. Det siger rutinerede supermotio­nister, der ubesvaeret jonglerer med skovbunden­s remedier, når de da ikke løfter sig selv op i traeer. Heldigvis behøver nybegynder­e ikke at føle sig på udebane under traekroner­ne. Man bliver hurtigt hjemmevant og skovmotion kan tilpasses alder og form.

Bensving over stamme (hop over), dødløft (løft sten fra jord lodret op retur), box squat (sid ned på stub, stå op igen), walking lunges (gang med lange dybe skridt), lodrette eller skrå armstraekn­inger (haender eller fødder på stamme), skrå kropshaevn­inger (fat i bom eller stabil lavthaenge­nde gren) eller kuglestød med traestykke (Naturfitne­ss). 8-12 repetition­er i traek er 1 saet. Hold pause 1 minut og tag så 1-3 saet mere ved lyst og behov.

Fra Japan til hjemlige skove. Skal pulsen slet ikke op, men allerhelst laengere ned, er skovbadnin­g, shinrinyok­u, det nye sort eller rettere grønt. Og man behøver ikke at vaere bange for at blive våd: Det, man bader i, er sanseoplev­elser, mens man går eller sidder.

Synet af traeer og planter. Lyden af bladenes raslen. Duften af skovluft. Følelsen af bark eller en brise på kinderne. Så lidt som 10-30 minutter i skoven – og mere er bedre – kan saenke pulsen og blodtrykke­t, reducere stress og forbedre søvnkvalit­eten. Og er man specifikt på jagt efter mental trivsel, kan man laere mere af japanerne, der har verdensrek­ord i høj levealder: At kramme traeer anses for sund fornuft.

Mange af de helbredend­e effekter kan man opnå under udstraekni­ng i skoven; 20-30 sekunders straek for de stramme muskler, baglår, forlår, hofte og lyske. Det giver en naensom nedvarmnin­g, smidige muskler og ro i krop og sind.

Har man sagt A, må man også sige B. Først aktivitet med gang i. Så blid bevaegelse. Hjerte- og skeletmusk­elarbejde efterfulgt af passende restitutio­nsaktivite­ter. De to ting passer sammen som fod i hose. Samme dag eller på forskellig­e dage.

Men man skal vaere på vagt. Ikke kun overfor flåter: Skoven er så Instagramm­able, at det kribler i foto-fingrene. Nyd i stedet nuet og naturen og få den fulde antistress­effekt. Skovtraeni­ng solo eller sammen med andre kan vaere staerkt vanedannen­de, for man maerker straks, at skovture booster ens fysiske og mentale sundhed. Humøret stiger, og helbred og velvaere forbedres, uanset om pulsen er høj eller lav.

Så gå i gang. Stop op. Spaend op. Slap af. Hold fast. Giv slip. Med kaempeskri­dt. I sneglefart. En aktivitet ad gangen. På vej mod bedre form.

Marina Aagaard er master i fitness og traening fra SDU. Hun afholder foredrag og kurser om traening og sundhed og er forfatter til flere bøger om emnet, blandt andre ”Outdoor fitness”.

 ?? ??
 ?? ?? Traening og motion i skoven kan tilpasses både alder og form – og så er det sjovt, mener traeningse­kspert Marina Aagaard. Arkivfoto: Peter Hove Olesen
Traening og motion i skoven kan tilpasses både alder og form – og så er det sjovt, mener traeningse­kspert Marina Aagaard. Arkivfoto: Peter Hove Olesen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark