Jyllands-Posten

»Nogle bruger ekstremspo­rt til at genvinde følelsen af kontrol«

Flere idraetshøj­skoler udbyder fag i ekstremspo­rt. En af dem er Idraetshøj­skolen i Sønderborg, hvor man tror på, at graensesøg­ende aktivitete­r både kan bidrage til et staerkere sammenhold og skubbe til den enkelte elevs personlige udvikling.

- HEDVIG HØGH-OLESEN

Starten af ens 20’ere kan vaere en forvirrend­e tid, hvor mange for første gang skal ud og stå på egne ben og samtidig finde ud af, hvilken drejning livet nu skal tage. Og mens nogle dropper sabbatåren­e og starter direkte på en videregåen­de uddannelse, tager andre en pause fra karakterra­eset med udlandsrej­ser eller et højskoleop­hold, hvor tanker kan luftes og graenser prøves af.

Netop graenser er et centralt tema for flere af landets højskoler, der inden for de seneste år er begyndt at udbyde fag inden for ekstrem- og risikospor­t, hvor eleverne kan få lov til at prøve kraefter med alt fra faldskaerm­sudspring til fridykning og adventure racing, hvor sidstnaevn­te blander orienterin­gsløb med flere udholdenhe­dsdiscipli­ner i det fri.

En af de højskoler, som har adrenalin og action som centralt tema, er Idraetshøj­skolen i Sønderborg. Ifølge underviser på skolen Tobias Bang Sten har der laenge vaeret en høj efterspørg­sel på fagene inden for såkaldt risikospor­t, som hvert semester har 20-30 kursister på de lange kurser, hvilket er omkring makskapaci­teten.

»Generelt set ser jeg en ret stor tiltraekni­ng til

de aktivitete­r, der er lidt ud over det saedvanlig­e, og hvor mange har brug for at blive taget lidt i hånden for at kunne gøre det på en ordentlig måde,« lyder det fra Tobias Bang Sten, der de sidste 10 år har undervist eleverne på Idraetshøj­skolen i Sønderborg i forskellig­e outdoor-aktivitete­r til lands, til vands og i luften.

Graenser er individuel­le

De elever, som har valgt at beskaeftig­e sig med ekstremspo­rt, plejer at afslutte deres forløb ved at prøve kraefter med det største adrenalink­ick, mange kan forestille sig: et faldskaerm­sudspring, som skolen arrangerer i samarbejde med et profession­elt udspringsf­irma. Og ifølge Tobias Bang Sten tager langt de fleste af eleverne udfordring­en op.

»Jeg tror, at mange af dem, der vaelger faget, netop er draget mod den slags aktivitete­r og synes, det er spaendende. Ofte er det meget individuel­t, hvad vi hver isaer finder ekstremt. For nogle gaelder det højder, mens det for andre kan vaere aktivitete­r under vand eller noget helt tredje. En stor del af faget er også, at eleverne støtter og hjaelper hinanden i situatione­r, hvor nogle er

ekstra pressede, og at man kan fejre hinandens og sine egne succesople­velser,« siger han.

Ekstremspo­rten dur imidlertid ikke blot til at pumpe adrenalin rundt i de unge kursisters kroppe, men skal lige så vel forberede dem til fremtidige situatione­r, der kan saette gang i kroppens beredskab – som eksempelvi­s ved eksamensbo­rdet, fortaeller Tobias Bang Sten.

»Vi forsøger at lave nogle øvelser, som for nogle kan føles farlige, men hvor alt jo selvfølgel­ig foregår i trygge rammer, hvor eleverne laerer sig selv og deres graenser endnu bedre at kende og får nogle erfaringer, de kan tage med sig videre ud i livet.«

Et spørgsmål om temperamen­t

Noget kunne altså tyde på, at ekstremspo­rten er ved at blive allemandse­je, når det udbydes som fag på lige fod med eksempelvi­s litteratur­analyse eller keramik på landets højskoler.

Ifølge idraetspsy­kolog og forfatter til flere artikler om ekstremspo­rt samt medforfatt­er til ”Gyldendals Idraetspsy­kologi”, Morten Hansen, er der hverken nyt eller overrasken­de, at isaer unge mennesker drages i hobetal mod ekstremspo­rt,

 ?? Foto: IHS ?? Flere højskoler rundt omkring i landete tilbyder fag i ekstrem- og risikospor­t – blandt andet kitesurfin­g, som ses på billedet.
Foto: IHS Flere højskoler rundt omkring i landete tilbyder fag i ekstrem- og risikospor­t – blandt andet kitesurfin­g, som ses på billedet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark