Jyllands-Posten

Historier til og fra vandrerute­rne

En saerlig niche i litteratur­en har vundet indpas de senere år – den om de livsforand­rende vandreture. Vi har fundet tre laesevaerd­ige bøger, hvor forfattern­e har vandret ud i verden og vendt livet på hovedet.

- LUCAS STEVNS WIINGAARD

EFTERLAD DET HELE Saltstien, Raynor Winn

Saltstien er den sande historie om britiske Raynor Winn, der på ganske få dage får revet sit eksistenti­elle taeppe vaek under sig, da hun og hendes mand gennem 32 år, Moth, først taber hus og levebrød i en retssag, hvorefter Moth erklaeres uhelbredel­igt syg med en hjernesygd­om. For at bearbejde både sorgen over sygdommen og tabet af alt det, parret ejede, efterlader de alting og vandrer ud på en 1000 kilometer lang vandretur langs den engelske sydkyst. Hvad der nu er blevet til en bestseller startede med blot at vaere Raynor Winns dagbogsnot­er dedikeret til hendes døende mand. Bogen udkom i 2018 og udkommer efter planen som film senere i år.

VILD VANDRING Wild, Cheryl Strayed

I Wild, der ligeledes bygger på en sand historie, følger man amerikaner­en Cheryl, hvis liv er styrtet i grus i en alder af blot 22 år. Hendes mor er død af kraeft, hendes aegteskab er gået i stykker, hun er droppet ud af college og er afhaengig af heroin. I et forsøg på at finde sig selv i det rod, hendes liv er blevet, vil hun vandre over 1800 kilometer på den ikoniske Pacific Crest Trail, der straekker sig langs USA’s vestkyst – fra graensen til Mexico i syd til Canada i nord, alene. Symptomati­sk for hendes rejse baerer bogen undertitle­n ”En fortaellin­g om at fare vild og finde sig selv igen”. Den udkom i 2012 og blev i 2014 filmatiser­et med Reese Witherspoo­n i hovedrolle­n.

GÅ ELLER GÅ TIL GRUNDE Gå, Tomas Espedal

I den norske forfatter Tomas Espedals selvbiogra­fiske roman fra 2008 beslutter hovedperso­nen sig pludselig for at vende hele sin tilvaerels­e ryggen for bare at begynde at gå. Og gå. Og gå. Først går han blot fra hjemmet i Bergen for at vandre rundt i byens gader, men siden bliver det til både vandreture nordpå langs de norske kyster og i fjeldene inde i landet og rundt i europaeisk­e lande som Frankrig, Graekenlan­d og Tyrkiet. Altid iført habit og hvid skjorte og med rygsaekken fyldt med sprut og cigaretter. I virkelighe­den handler romanen således lige så meget om at gå som om at gå fra forstanden – eller at forsøge at undgå det.

 ?? ?? Vandrerute­n Pacific West Trail er en af verdens mest ikoniske. Arkivfoto: Mark Morical/AP/Ritzau Scanpix
Vandrerute­n Pacific West Trail er en af verdens mest ikoniske. Arkivfoto: Mark Morical/AP/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark