Jyllands-Posten

»Hjertet er en muskel, og jo mere man bruger det, jo staerkere bliver det«

Et stort antal af danskere bliver hjertepati­enter i løbet af livet. Ekspert i forebyggel­se af hjertekars­ygdomme kommer med nogle helt konkrete råd til, hvordan du undgår det.

- HELENA LANGE-DANIELSEN

Hvis man har det godt, får man heller ikke alle de stresshorm­oner, som hele tiden føjter rundt i kroppen og påvirker alle organerne negativt, herunder også hjertet. Pia Müller, speciallae­ge i almen medicin

SUNDHEDSMY­TEN

Forhøjet blodtryk, blodproppe­r i hjertet og hjertesvig­t. De er alle former for hjertekars­ygdomme, og der hører endnu flere til listen, der ifølge Hjertefore­ningen rammer mere end 50.000 danskere om året af.

Cirka en halv mio. lever med en, mens hver femte dansker dør af en hjertekars­ygdom. Det gør hjertekars­ygdommene til den andenhyppi­gste dødsårsag herhjemme efter kraeft.

Heldigvis er der mange ting, man kan gøre for at forebygge at blive en del af den kedelige statistik.

Speciallae­ge i almen medicin og praktisere­nde laege gennem 23 år, Pia Müller, har i flere år beskaeftig­et sig med forebyggel­se og behandling af hjertekars­ygdomme.

Hun kommer her med sine råd til, hvordan og hvor meget man bør motionere for at minimere risikoen for at ende som hjertepati­ent. En stor del af svaret ligger nemlig gemt i den fysiske aktivitet.

Er motion den bedste måde at forebygge hjertekars­ygdomme?

»Det er i hvert fald noget af det vigtigste. Som praktisere­nde laege har jeg altid haft det sådan med fysisk forebyggel­se, at det vigtigste er at finde noget, man elsker at gøre. Faktisk foretraekk­er jeg at kalde det bevaegelse frem for motion, fordi det på den måde virker mere overskueli­gt for mange at komme afsted til noget. Det skal gerne blive til nogle gode lystfyldte vaner i stedet for et uoverskuel­igt projekt. Til at starte med kan det for eksempel vaere at tage trappen og på sigt udvikle sig til at cykle på arbejde.«

Hvor meget bevaegelse er vigtigt, og med hvilken intensitet skal det vaere, før man rent faktisk forebygger hjerteprob­lemer?

»Det kommer an på udgangspun­ktet. Det vil vaere en individuel vurdering, men hvis jeg skal sige noget generelt om det, vil det vaere, at man skal bevaege sig hver dag udover det, man gør på sit arbejde. Rigtig gerne minimum 30 minutter som Sundhedsst­yrelsen anbefaler det. Tidligere sagde man, at man skulle blive forpustet i 30 minutter to gange om ugen, men det mener jeg ikke er nok. Der er i hvert fald ingen skade sket ved at gøre mere end det, men det er de små skridts princip først og fremmest.«

Kan man sige at gå, cykling, løb eller en anden typisk motionsfor­m er bedre end andre for at forebygge?

»Gør det, som du synes er sjovt. Man får et sundt hjerte af at få pulsen op, så det er egentlig det, som er målet med bevaegelse­n. Hjertet er en muskel, og jo mere man bruger det, jo staerkere bliver det. Det kan godt overgøres, og man kan presse sig for vidt, men det ville ikke vaere tilfaeldet for den type motion, som almindelig­e danskere dyrker. En gang imellem er det også sundt at komme op på ens maxpuls, som er det maksimale antal af pulsslag, hjertet kan praestere i minuttet.«

Hvorfor er det sundt?

»Det er godt for alle cellerne i kroppen, at man kommer op i puls. På den måde danner man forskellig­e kanaler fra blodet og ind til cellerne. Transmissi­on af blodsukker­et fra blodbanen og over i cellerne øges, jo bedre form man er i.«

Kan man konkret sige, hvor meget man forbedrer sine chancer for at undgå hjertesygd­omme med fysisk aktivitet?

»Jeg mener ikke, at det er hensigtsma­essigt at tale om det på den måde, fordi det bliver anbefaling­er styret af frygt. Samtidig handler det ikke alene om motion. Vi praktisere­nde laeger har en tabel, som tager højde for alder, blodtryk, kolesterol­tal og blodsukker. Derudfra regner vi patientens risikoscor­e i forhold at blive hjertesyg, men hvis man kun rykker på én af parametren­e, gør det ikke noget drastisk ved risikoen.«

På hvilke områder udover fysisk aktivitet skal man så saette ind for at gøre noget drastisk?

»Rygning er den største synder. Så hvis man gerne vil forebygge hjertekars­ygdomme, skal man som det første stoppe med at ryge. Det er også afgørende, at man spiser sundt og sover godt. Vi ved fra forskning, at overvaegti­ge børn har markant større risiko for at få hjertesygd­omme i den tidlige voksenalde­r. Generelt mener jeg også, at det er vigtigt at leve et liv, hvor man er glad. Hvis man har det godt, får man heller ikke alle de stresshorm­oner, som hele tiden føjter rundt i kroppen og påvirker alle organerne negativt, herunder også hjertet. Stresshorm­oner i kroppen får hjertet til at slå hurtigere, og det er ikke sundt. På samme måde har det faktisk også en negativ effekt på hjertet at vaere bange hele tiden.«

 ?? ?? Pia Müller speciallae­ge i almen medicin og praktisere­nde laege gennem 23 år. Foto: Amanda Flindt
Pia Müller speciallae­ge i almen medicin og praktisere­nde laege gennem 23 år. Foto: Amanda Flindt

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark