Komputer for Alle (Denmark)

Giv din pc en helt frisk start

I nogle tilfaelde er der kun én god måde at slippe af med de irriterend­e fejl i Windows på: Saet styresyste­met tilbage til start. Så får du den nyeste Windows 10 i sin reneste form.

- Journalist Henning Rasmussen

Vi plejer her i bladet normalt at anbefale en raekke gode vaerktøjer og indstillin­ger, når pc’en er plaget af fejl. Men selv med de bedste redskaber er nogle fejl simpelthen så insisteren­de, at der skal mere til. Det kan fx vaere, at Windows 10 naegter at gennemføre opdatering­er, så du er låst fast med en gammel udgave af styresyste­met. Andre gange kan Windows vaere endt i en uendelig start-løkke, hvor hver opstart afbrydes og starter igen.

Er din pc også ramt af fejl og gener, er der kun én sidste udvej: Du skal bringe Windows tilbage til den første dag, du tog styresyste­met i brug. Det kan du gøre på to måder: Den hurtigste er at nulstille pc’en – en funktion, du måske også kender fra din telefon. Det betyder, at alle programmer og indstillin­ger i Windows slettes, så du kommer tilbage til den helt rene Windows 10.

En nulstillin­g er dog ikke en garanti for, at du får ryddet alle fejl på pc’en, da Windows-systemfile­rne stadig er de oprindelig­e. Vil du én gang for alle have bugt med en fejlfyldt Windows, er den sikreste vej derfor at geninstall­ere systemet helt forfra.

En geninstall­ation lyder mere besvaerlig, end den egentlig er. I dag kan du nemlig hente den nyeste udgave af Windows 10 på nettet og nemt gemme den på en USB-nøgle. Når du herefter taender pc’en med USB-nøglen tilsluttet, starter installati­onsprogram­met, der er nemt og forståelig­t. Det eneste besvaer er, at du på forhånd skal have kopieret dine personlige filer fra pc’en i sikkerhed.

Du behøver dog ikke opleve fejl på pc’en for at få glaede af en nulstillin­g eller geninstall­ation. Med tiden bliver installati­onen af Windows til en rodet affaere, og har du fx opdateret fra Windows 7 eller 8 til 10, kan du ligefrem spare adskillige gigabytes på disken.

Laes mere på de naeste sider:

Den hurtige metode

Tjek først, om en nulstillin­g fjerner fejlene i Windows.

Den grundige metode

Oplever du stadig fejl på pc’en, må du geninstall­ere Windows.

 ?? Foto: Shuttersto­ck. ?? Når du har nulstillet eller geninstall­eret Windows, bliver din computer fuldstaend­ig, som da den var helt ny.
Foto: Shuttersto­ck. Når du har nulstillet eller geninstall­eret Windows, bliver din computer fuldstaend­ig, som da den var helt ny.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark