Komputer for Alle (Denmark)

Få plads til ALLE dine filer

Med en netvaerksh­arddisk kan du nemt gemme adskillige terabytes filer og få adgang til dem fra din pc, telefon og tablet. Du kan endda vise film og fotos på dit tv direkte fra en netvaerksh­arddisk.

- Journalist Morten Skeldal Østergaard

NAS er en af den slags kryptiske forkortels­er, som elektronik­branchen er fuld af. Heldigvis er produktet bag forkortels­en ikke så kryptisk endda: Network Attached Storage eller en netvaerksh­arddisk er i al sin enkelhed en kasse med en eller flere harddiske, som du kan koble på dit netvaerk derhjemme. Herefter kan alle enheder på dit netvaerk forbinde sig til NAS’en for at hente filer eller gemme en backup. Du kan ovenikøbet også koble dig på din NAS udefra, når du ikke er hjemme. Det kraever dog ofte lidt mere teknisk snilde.

NAS’en er i princippet bare en lille computer, som er beregnet til at stå taendt hele tiden, så du altid har adgang til dine filer. Det er ikke alle NAS’er, der har en udgang, så de kan kobles til en skaerm. I stedet skal du indtaste en adresse i din browser på pc'en for at få adgang til netvaerksh­arddisken. Styresyste­met er som regel baseret på det gratis system Linux, og det fungerer grundlaegg­ende ligesom Windows med ikoner og vinduer.

De fleste NAS’er saelges uden harddiske. Det betyder, at du er nødt til at investere i mindst én harddisk for at kunnebruge din NAS til noget. Heldigvis falder priserne løbende, og du kan i dag købe en harddisk på fire terabytes til under 900 kroner.

En gammeldags harddisk fungerer ved hjaelp af bevaegelig­e dele, og ligesom al anden mekanik slides den langsomt ned, når du bruger den. På et tidspunkt bryder alle harddiske derfor sammen, og du mister dine data. En NAS med plads til to harddiske kan indstilles til hele tiden at spejle indholdet af den ene harddisk over på den anden.Det kaldes RAID 1. Hvis den ene harddisk går i stykker kan du stadig nå at redde dit dyrebare indhold fra den anden over på fx en ekstern harddisk. Hvis det er vigtigere for dig at have en hulens masse plads til dine filer, kan du ogsåvaelge at kombinere de to harddiske, så du kan bruge deres samlede kapacitet.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark