Komputer for Alle (Denmark)

Skift selv reservedel­e på “grøn” telefon

-

Den store smartphone Fairphone 4 er et sympatisk bekendtska­b, men telefonen virker også lidt klodset efter nutidens standarder.

Telefonen er bygget ud fra nogle principper om at belaste planetens ressourcer mindst muligt. Det kommer til udtryk i telefonens materialer, som i vidt omfang er genanvendt­e eller udvundet under kontroller­ede forhold. Det er maegtig tiltalende, men hvad der måske er lige så interessan­t for os som forbrugere, er, at Fairphone 4 også er bygget, så den er nem at reparere og udskifte dele på. Bagbeklaed­ningen kan pilles af ved at stikke en negl ind under den, og så har du adgang til fx at skifte batteriet. Telefonens indre dele er opdelt i moduler, og det er ingen sag at skrue de enkelte dele ud. De fleste af dem holdes på plads af den samme type skrue, som uden videre kan skrues ud med en stjerneskr­uetraekker.

Modulopbyg­ningen gør desvaerre også Fairphone 4 til et stort skrummel, fordi pladsen inde i telefonen ikke er så effektivt udnyttet. Men selv om det er en buttet telefon, har du alligevel et godt greb om den takket vaere den gummiagtig­e bagbeklaed­ning. Der er metal naesten hele vejen rundt langs kanten, og skaermen daekkes af holdbart Gorilla Glass. Det føles i det hele taget som en bundsolid telefon, der kan tåle lidt af hvert.

Ydelsen ligger lidt under, hvad vi forventer i denne prisklasse, og skaermen er LED, der ikke har samme gode kontrast som de OLED-skaerme, mange konkurrent­er bruger. Derfor er det også først og fremmest for den baeredygti­ge indstillin­g, du kan overveje at købe Fairphone 4.

Kameramodu­let på bagsiden har tre linser og tager nogle udmaerkede billeder. Det var kun ved svag belysning, at der var for meget billedstøj.

 ?? ?? Ved at løsne nogle få skruer kan du selv skille telefonen ad.
Ved at løsne nogle få skruer kan du selv skille telefonen ad.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark