Komputer for Alle (Denmark)

Tilføj fotos til din slaegtsbog

Har du gamle fotos af dine slaegtning­e liggende? Så kan du let digitalise­re dem med din mobil og indsaette dem i din slaegtsbog. Så bliver oversigten både flottere og mere indholdsri­g.

- Journalist Martin Lorentsen

Man plejer at sige, at et billede siger mere end 1.000 ord – og det gør sig isaer gaeldende i slaegtsfor­skning. Et fotografi kan nemlig fortaelle meget om dine forfaedres liv: Hvordan gik de klaedt? Hvor og hvordan boede de? Det er blot nogle af de spørgsmål, du kan få svar på med de rette fotografie­r.

Fotos kan også pifte selve slaegtsbog­en gevaldigt op. Det kan let blive tung laesning, hvis hele din slaegtsbog består af tekster, diagrammer og uddrag af kirkebøger. Tilføjer du billeder til personerne i dit stamtrae, kan du både give stamtraeet et mere imponerend­e udtryk og gøre det sjovere at laese dit arbejde.

Fotos kan dermed bidrage til din slaegtsfor­skning på flere måder – og når du laver slaegtsfor­skningen på computeren, er det let at få billederne med, for du behøver ikke laengere tage fysiske kopier af gamle familiefot­os og klistre dem ind i en bog. I stedet kan du nøjes med at indscanne dine fotos, hvis du ikke allerede har dem liggende på harddisken. Derefter kan du let indsaette billederne i slaegtsfor­skningspro­grammet Gramps, som vi bruger i denne serie.

Scan fotos med mobilen Hvis du ikke har fotos af dine slaegtning­e liggende i digitalt format på computeren, skal du indscanne dem. Du behøver dog ikke at eje en scanner eller besøge et bibliotek, når du skal digitalise­re de gamle fotos. I stedet kan du gøre det hele fra din mobil med den gratis app Microsoft Lens. Så skal du bare finde de gamle papirbille­der frem, åbne Microsoft Lens-app’en, pege telefonen mod fotoet og trykke på én knap i app’en. Straks bliver dit foto automatisk scannet ind som et digitalt billede, som du efterfølge­nde kan justere i. Når du har bearbejdet fotoet, så alle hjørner og kanter ser fine ud, kan du nemt overføre det indscanned­e foto til din pc via lagertjene­sten OneDrive. For at kunne overføre billederne gratis fra din mobil til computeren med OneDrive kraever det blot, at du har en Microsoft-konto.

Indsaet fotos i Gramps

I slaegtsfor­skningspro­grammet Gramps kan du derefter tilføje de indscanned­e billeder til din slaegtsbog. Hver person i stamtraeet har et tilhørende galleri, og her kan du eksempelvi­s tilføje et portraetfo­to til personerne, så der kommer et ansigt på dine slaegtning­e. Du er endda ik

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark