Komputer for Alle (Denmark)

Vaerd at vide

-

Hvad kan der ske ved at hente en farlig app?

Konsekvens­erne kan vaere mange, men typisk vil din telefon begynde at opføre sig maerkeligt, og du vil fx ofte se mange reklamer og annoncer, du ikke har bedt om. Din telefon kan også begynde at sende reklamer til andre, ligesom it-kriminelle kan bruge dens processork­raft til at sprede malware, sende phishingma­ils og lignende. Endelig kan du blive udsat for ransomware, hvor din telefon og dine data bliver låst og du afkraeves løsepenge.

Findes der ikke også farlige apps til iPhone?

Jo, men langt faerre end til Android. Det skyldes grundlaegg­ende, at Apples iOS er et mere lukket system – og så det faktum, at der findes markant flere Android-enheder på verdenspla­n. De kriminelle kan altså ramme bredere og mere effektivt på Android-platformen end på en iPhone.

Hvor mange apps er ondsindede?

Det er svaert at sige, men Google opdager og fjerner dagligt apps, der overskride­r Googles retningsli­njer, indeholder for mange reklamer eller kraever adgang til unødvendig­t mange dele af din telefon, hvilket i bund og grund ikke er nødvendigt for, at app’en kan virke. Det anslås, at Google fjernede 115.000 apps i første halvår af 2021.

Hvor kan jeg sikkert hente apps til Android?

Du bør aldrig hente apps via browseren og installere dem på din telefon, da hvem som helst reelt kan stå bag, og der dermed ikke føres den fjerneste sikkerheds­kontrol med app’en. Hent derfor kun apps i Google Play Butik. Selv om der også godt kan vaere falske og ondsindede apps i Google Play Butik, er risikoen for det langt mindre, da Google løbende kontroller­er og undersøger de apps, der ligger der.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark