Komputer for Alle (Denmark)

Brug 5G-netvaerket hjemme

-

Netgears nye mesh-saet ligner begyndelse­n til enden for traditione­lle kabelnetva­erk.

Saettet har nemlig slet ikke brug for en internetfo­rbindelse ind i huset for at give dig adgang til nettet. I stedet skal du indsaette et simkort i routeren, der så kan forbinde sig til det 5G-netvaerk til mobildata, som vores telefoner også benytter til at komme på nettet. Det gør Netgears mesh-saet ret ideelt til områder, hvor der ikke er lagt hurtige fiberkable­r med adgang til internette­t.

Mesh-netvaerk er en saerlig type netvaerk, hvor flere enheder kommuniker­er med hinanden og videresend­er netvaerkst­rafikken, så den samlede raekkevidd­e bliver meget større, end hvis du blot har en enkelt router stående, hvor internette­t tilfaeldig­vis kommer ind i huset.

Saettet fra Netgear består af to enheder, men kan udvides med flere. De to enheder daekkede uden problemer alle afkroge af et etplanshus hus på 175 kvadratmet­er og rakte endda et godt stykke ud i haven. Routeren stod på et kontor, og så fandt vi en strategisk placering til satellit-enheden, hvor den havde god forbindels­e og samtidig ikke stod i vejen. Taet på routeren havde vi en gennemsnit­lig downloadha­stighed på lige omkring 200 megabit per sekund – indimellem var vi endda oppe at runde 300 megabit per sekund. Uploadhast­igheden lå på lidt under det halve. Med en forbindels­e af den kaliber kan du se streamingt­jenester som Netflix i højeste opløsning, mens forbindels­en samtidig bruges til andre ting af husstanden­s øvrige beboere.

Langsom til at få forbindels­e Responstid­en eller “ping-tiden” var den eneste lille hage i vores test. Det er den tid, der går, fra du forsøger at få forbindels­e til en server på nettet, og til der rent faktisk er hul igennem.

Ping-tiden lå i alle vores målinger på 12-20 millisekun­der, hvor man på en kabelforbi­ndelse ofte ligger under fem millisekun­der. Det kunne ikke maerkes i praksis, når vi streamede film eller besøgte hjemmeside­r på computeren, men hvis du er typen, der spiller skydespil, vil den lille forsinkels­e måske genere. Du skal vaere opmaerksom på, at hastighede­n er afhaengig af blandt andet afstanden til den naermeste mobilmast, og at både ping-tid og overførsel­shastighed kan variere temmelig meget.

Både router og satellit har to netvaerksp­orte, så du kan tilslutte elektronik, der har brug for en kabelforbi­ndelse. Hvis du har brug for flere porte end det, må du koble en switch på. Sådan en koster typisk nogle få hundrede kroner.

Prisen på mesh-saettet fra Netgear er uanstaendi­gt høj, men ligesom med mange andre netvaerkst­eknologier vil udgiften til 5G-udstyr med stor sandsynlig­hed falde, i takt med at teknologie­n bliver mere udbredt – både på farten og derhjemme.

 ?? ?? Dette er IKKE den optimale placering af de to enheder. Det bedste resultat får du ved at eksperimen­tere lidt og placere dem i hver sin afdeling af huset.
Dette er IKKE den optimale placering af de to enheder. Det bedste resultat får du ved at eksperimen­tere lidt og placere dem i hver sin afdeling af huset.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark