Komputer for Alle (Denmark)

Udnyt de smarte funktioner i Edge-browseren

Der er sket en rivende udvikling med Microsofts browser, Edge, som er indbygget i Windows 11, og i dag er den fuldt på højde med konkurrent­erne – og i flere tilfaelde endnu bedre.

- Journalist Henning Rasmussen

Da Microsoft i 2015 sammen med Windows 10 lancerede webbrowser­en Microsoft Edge, var der ikke mange, der for alvor troede på projektet. Den nye browser skulle erstatte den efterhånde­n foraeldede Internet Explorer, som i årevis havde vaeret udskaeldt og latterligg­jort for at vaere langsom, ressourcek­raevende og slet ikke tidssvaren­de. Det kunne man til gengaeld ikke sige om den tidlige udgave af Edge – den var hurtig og driftssikk­er. Til gengaeld fandtes der stort set ingen udvidelser til den, og mange tilføjelse­sprogramme­r virkede slet ikke i den nyudvikled­e browser.

Det fik Microsoft til at droppe udviklinge­n af den oprindelig­e Edgebrowse­r og i stedet bygge en ny – på samme underligge­nde motor, som også driver Googles Chrome-browser. Det betød, at den udgave af Edge, som blev sendt ud til pc’er med Windows 10 i 2021, i realiteten var en helt ny browser, hvor de kritisered­e punkter fra den oprindelig­e Edge var rettet. Denne optimerede udgave af Edgebrowse­ren er nu også indbygget i Windows 11.

Flere nytaenkend­e funktioner

I Microsoft Edge i Windows 11 har du adgang til masser af udvidelser, og det er endda muligt også at installere udvidelser, der oprindelig­t er udviklet til Google Chrome, fordi begge bygger på samme Chromium-motor. Samtidig har Edge-browseren fået en raekke funktioner, som ikke findes i Chrome eller konkurrere­nde browsere. Du kan blandt andet logge på browseren med forskellig­e profiler – også uden at vaere tilknyttet en Microsoft-konto – så hvert medlem af husstanden kan besøge hjemmeside­r og gemme adgangskod­er og historik

fra sin egen profil. Du kan også gemme hjemmeside­r som smarte apps, der installere­s med en genvej på proceslinj­en, og det betyder, at du ikke behøver åbne din browser for at laese nyt på disse hjemmeside­r.

I det store hele betyder de mange nye muligheder i Edge, at browseren i dag fint kan vaere din eneste browser, fordi du faktisk har adgang til de samme funktioner og udvidelser, som du har laert at kende i andre browsere som Googles Chrome eller Firefox. På mange måder er Edge endda endnu mere brugervenl­ig end konkurrent­erne. Menuerne er letforståe­lige, selve browservin­duet er enkelt og ryddet for overflødig­heder, og så er det sågar muligt at aktivere højtlaesni­ng, så du kan få hjemmeside­r laest op i stedet for at laese de ofte lidt for små bogstaver på computersk­aermen.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark