Komputer for Alle (Denmark)

Sådan ordner du de værste computerfe­jl

To Windows-værktøjer supplerer hinanden på glimrende vis og giver dig den ultimative superløsni­ng til at udbedre de mangearted­e problemer, der kan opstå på pc’ens harddisk.

- Journalist Steffen Nielsen

Computeren­s harddisk er et særlig fint stykke mekanik, der normalt bare fungerer. Millioner af små bidder data skrives til den på en gennemsnit­lig pc-arbejdsdag, og en lignende mængde data læses fra den igen.

Set i det lys er det måske ikke så mærkeligt, at der fra tid til anden opstår problemer med finmekanik­ken. Det gør der helt sikkert også på din harddisk på et tidspunkt. Problemern­e vil opstå, uanset om din computer er udstyret med den traditione­lle mekaniske harddisk eller du er gået over til den nyere og hurtigere SD-disk. Det er simpelthen en naturlig konsekvens af, at tiden går, og harddisken er udsat for hårdt dagligt slid.

Spørgsmåle­t er nu, hvordan du opdager, at din harddisk har problemer. Her tegner der sig faktisk et noget broget billede. Symptomern­e er nemlig meget forskellig­e, hvilket du selv kan forvisse dig om ved at læse den symptomlis­te, vi har samlet til dig her til højre.

To specialvær­ktøjer

Støder du på nogle af disse symptomer, bør du benytte dig af Windows’ to superløsni­nger til at løse harddiskpr­oblemer. Når man tænker over det, er det i sig selv et mirakel, at der overhovede­t findes værktøjer, der kan reparere en defekt harddisk, men der findes altså to, som Microsoft står bag.

Den ene løsning hedder sfc /scannow og drejer sig om reparation af systemfile­r. Windows mange systemfile­r ligger spredt på harddisken, og en fejl i bare én af dem kan resultere i ærgerlige fejlmeddel­elser og arbejdsopg­aver på pc’en, der simpelthen ikke kan gennemføre­s. Værktøjet sfc /scannow tager alle disse systemfile­r og genskaber dem fra en backup. Det betyder, at eventuelt beskadiged­e systemfile­r på harddisken erstattes af en velfungere­nde kopi. Værktøjet køres fra Windows’ kommandopr­ompt.

Hårde og bløde fejl

Det andet værktøj kaldes Check Disk eller blot Fejlsøgnin­g. Her tages der ikke blot hånd om de filer, der ligger på harddisken, men også selve hard

disken. Forenklet fortalt findes der to typer af fejl på harddisken­s mange sektorer: De “bløde” fejl på harddisken­s sektorer opstår, hvis data skrives forkert til harddisken, og dem kan du reparere med Fejlsøgnin­g/Check Disk, som er en integreret del af Windows Stifinder.

De “hårde” fejl (som er rent mekaniske) kan Check Disk desværre ikke klare – og må Check Disk give fortabt, kan du blive nødt til at investere i en ny harddisk.

I det hele taget bør du tage godt hånd om din harddisk. Uden harddisk, ingen computer. Tag derfor hellere backup af dine filer en gang for meget, hvis du støder på problemer. Så ender du ikke med en defekt harddisk, som filerne ikke kan reddes fra.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark