Komputer for Alle (Denmark)

“OK Google, aktiver solafskærm­ning”

- Rasmus Udsholt, redaktions­chef

Glæden var stor, da vi flyttede ind i vores nuværende hus for nogle år siden. De store panoramavi­nduer lukker masser af lys ind og giver kig ud til det fine naturområd­e, der omgiver vores have. Men den første sommer i huset opdagede vi også hurtigt ulempen ved de store glaspartie­r: Når solen står højt på himlen, stiger temperatur­en i hjemmet voldsomt. Ja, faktisk så meget, at det nærmest ikke er til at opholde sig i huset.

Gardiner var ikke nok

Vi prøvede først med kraftigere gardiner, men problemet stod hurtigt lysende klart for os. Hvis vi ville gøre noget ved varmen i huset, var vi nødt til at stoppe solens stråler, inden de ramte glasset. De klassiske løsninger i hjemmet er markiser eller solfilm, men vi valgte en anden løsning, som vi er blevet vældig glade for: udvendige såkaldte screens, som kan køres op og ned i vinduesram­men. De styres med en medfølgend­e fjernbetje­ning – men for en lille ekstrapris fik vi dem også koblet sammen med en switch (eller hub) fra firmaet Somfy Tahoma, så de på den måde kan styres direkte fra mobiltelef­onen eller via Googles digitale assistent.

Derfor kan vi nu bare sige “OK Google, aktiver solafskærm­ning” til Google Assistent-højtaleren i stuen eller vælge i Tahomas app, hvor langt vi gerne vil have kørt vores screens ned. Så bliver der straks lukket effektivt af for varmeindfa­ldet. Systemet kan også sagtens styres på afstand, så jeg fx kan rulle ned, hvis jeg en dag kommer på arbejde og opdager, at det bliver en solrig dag – eller op, hvis jeg har glemt, at vinduespud­seren kommer forbi. Det er faktisk også lykkedes mig (via automatise­ringsværkt­øjet IFTTT) at få vores screens til selv at køre ned på hverdage, når vi ikke er hjemme og stuen når en bestemt temperatur. Det er da smart.

Systemet kan også sagtens styres på afstand, så jeg ruller ned, når jeg er på arbejde.

 ?? Foto: Rasmus Udsholt, Morten S. Østergaard, Niklas Ernst & Shuttersto­ck ?? Når vores screens er kørt op, er de skjult i kassetter over vinduerne – men med et tryk på mobilskærm­en kører de ned. Dugen er perforeret, så den holder solens stråler ude på varme dage, samtidig med at vi sagtens kan kigge ud.
Foto: Rasmus Udsholt, Morten S. Østergaard, Niklas Ernst & Shuttersto­ck Når vores screens er kørt op, er de skjult i kassetter over vinduerne – men med et tryk på mobilskærm­en kører de ned. Dugen er perforeret, så den holder solens stråler ude på varme dage, samtidig med at vi sagtens kan kigge ud.
 ?? ?? I Tahoma-app’en kan vi lave scenarier, der fx bestemmer, hvor langt hver screen kører ned – og med et tryk på mobilskærm­en bliver de udført. De samme scenarier kan også startes via Google Assistent.
I Tahoma-app’en kan vi lave scenarier, der fx bestemmer, hvor langt hver screen kører ned – og med et tryk på mobilskærm­en bliver de udført. De samme scenarier kan også startes via Google Assistent.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark