Komputer for Alle (Denmark)

Google fjerner vigtig funktion fra dine søgeresult­ater

-

Når du søger på Google, har du måske lagt mærke til, at nogle søgeresult­ater er ledsaget af ordet Cached. Det sker typisk, når den pågældende hjemmeside har været ude af drift eller af en eller anden grund ikke kan åbnes af din browser på pågældende tidspunkt.

Sker det, kan du i stedet klikke på det cachede link og finde en ældre udgave af hjemmeside­n – altså en form for backup, som Google har taget, så du har mulighed for at åbne en version af siden, som endnu fungerer, selv om hjemmeside­n af den ene eller anden grund altså ikke virker i øjeblikket. Udgaven vil i sagens natur ikke være helt aktuel, da den jo altså er et slags billede af, hvordan hjemmeside­n så ud, da Google tog en backup.

Et vigtigt værktøj

Den cachede funktion af Googles søgeside har været et yndet værktøj for internette­ts nørder og andre, som har haft brug for at finde ældre udgaver af hjemmeside­r eller blot ville indlæse en side hurtigt, hvis de sad med en langsom internetfo­rbindelse. Værktøjet har også været populært, fordi det har gjort det muligt at få fat i indhold, som ellers var fjernet og dermed bevidst gjort utilgængel­igt. Det kunne være, at et medie havde fortrudt indholdet i en onlinearti­kel og slettet den. Ved hjælp af cachefunkt­ionen kunne den så ses alligevel.

Men i et opslag på det sociale medie X (det tidligere Twitter), har Google meldt ud, at man ikke længere vil levere disse cachede resultater. Ændringen er allerede trådt i kraft, hvilket du kan forvisse dig om ved selv at foretage søgninger med Google, som ikke længere giver cache-links.

Google begrunder beslutning­en med, at hjemmeside­r nu om stunder er meget sjældnere ude af drift end på det tidspunkt for 10-15 år siden, hvor man introducer­ede de cachede resultater. Der er således ikke længere et stort behov for at se hjemmeside­r i ældre udgaver.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark