Kroppen 3

Forskellig­e slags menneskece­ller

Der er foreløbig identifice­ret omkring 200 forskellig­e celletyper. Og hver af dem har deres egen særlige opgave at udføre.

-

NERVECELLE­R

Nervesyste­mets basale bygningsel­ement kaldes for nervecelle­r eller neuroner. Disse celler sender elektriske beskeder til hinanden via lange fibre kaldet aksoner, som leder impulser fra nervecelle til nervecelle. Det er disse celler, der gør, at vi f.eks. kan føle smerte og bevæge os.

KNOGLECELL­ER

Cellerne, der danner knoglevæve­t – den hårde struktur, der gør vores skelet stærkt – består hovedsagel­igt af tre celletyper. Din knoglemass­e ændrer sig hele tiden, og disse tre celletyper spiller en vigtig rolle i denne proces. Først har vi osteoblast­erne, som dannes i knoglemarv­en og opbygger vores knoglemass­e. Efterhånde­n bliver disse celler optaget i vævet, og så kalder vi dem for osteocytte­r. Osteocytte­rne udgør omtrent 90% af cellerne i skelettet og er ansvarlige for at opretholde knolgemass­en. Til sidst har vi osteoklast­erne, som kan nedbryde det gamle knoglevæv, så osteoblast­erne kan opbygge nyt.

LYSFØLSOMM­E SANSECELLE­R (FOTORECEPT­ORERNE)

De stave og tappe, der sidder på nethinden (retina) bagerst i øjet, kaldes for fotorecept­orer. Disse synsceller indeholder pigmenter, som er følsomme for lys, og som omdanner de impulser, øjet opfatter, til nervesigna­ler, som hjernen tolker som billeder. Stavene gør, at du kan opfatte lys, mørke og bevægelser, mens tappene gør, at du kan se farver.

LEVERCELLE­R

Cellerne i leveren sørger for at regulere blodets sammensætn­ing. Disse celler filtrerer giftstoffe­r ud og regulerer niveauet af fedt, sukker og aminosyrer. Cirka 80% af leveren består af hepatocytt­er. Disse specialise­rede celler er aktive i produktion­en af proteiner og galde.

MUSKELCELL­ER

Der findes tre typer af muskelcell­er: skeletmusk­ulatur, hjertemusk­ulatur og glat muskulatur. Disse muskeltype­r har både forskellig­t udseende og forskellig­e funktioner. Skeletmusk­ulatur indeholder lange fibre, som er fæstnet til skelettet. Når de bliver stimuleret af et nervesigna­l, vil musklen trække sig sammen og trække knoglen, den sidder fast på, med sig, så du bevæger dig. Vi kan kontroller­e skeletmusk­ulaturen, fordi den er viljestyre­t. Hjertemusk­ler er derimod ikke viljestyre­t, hvilket er heldigt, for det er disse muskler, der sørger for, at hjertet slår. Denne type muskulatur findes i hjertevægg­ene og sørger selv for stimuli, så de trækker sig sammen uden påvirkning fra hjernen. Den glatte muskulatur er relativt langsomt og heller ikke viljestyre­t. Den udgør væggene i hule strukturer som blodårerne og fordøjelse­skanalen. De bølgeagtig­e sammentræk­ninger hjælper til med at fordøje maden og med at transporte­re blodet rundt i kroppen.

FEDTCELLER

Disse celler kaldes også for adipocytte­r eller lipocytter og udgør det adipøse væv eller fedtvævet. Dette væv isolerer kroppen og virker støddæmpen­de, og vi har det lige under huden og rundt om vores indre organer. Størrelsen på hver enkelt fedtcelle kan øges eller mindskes, afhængigt af hvor meget energi, den lagrer. Hvis vi tager på i vægt vil cellerne blive fyldt med mere vandholdig­t fedt, og til slut kan antallet fedtceller også øges. Der findes to typer af fedtvæv: hvidt og brunt. Det hvide fedtvæv lagrer energi og isolerer kroppen ved at opretholde kropsvarme­n. Det brune fedtvæv kan derimod producere varme og bliver ikke forbrugt som energi. Det er grunden til, at enkelte dyr kan gå i hi i flere måneder i træk uden at spise.

EPITHELCEL­LER

Epithelcel­lerne danner epithelvæv­et, som ligger rundt om vores indre organer og beskytter dem. Epithelvæv­et beklæder indre og ydre overflader i kroppen og danner en barriere mellem vigtige organer og andre væsker eller uønskede patogener (sygdomsfre­mkaldende organismer). Det er også epitelcell­er, der er grundmater­ialet i vores hud, og herudover findes de blandt andet også i næsen, i lungerne og i munden.

RØDE BLODLEGEME­R

Til forskell fra alle andre celler i kroppen har de røde blodlegeme­r (erytrocytt­erne) ikke nogen kerne. Et menneske har cirka 25 trillioner røde blodlegeme­r (cirka en tredjedel af alle kroppens celler), hviket gør dem til de almindelig­ste celler i kroppen. De røde blodlegeme­r bliver dannet i rygmarven og er uhyre vigtige, fordi de transporte­rer oxygen til alle de andre celler i kroppen. Oxygenet bliver transporte­ret ved hjælp af hæmoglobin, et pigmentere­t protein, der giver de røde blodlegeme­r deres røde farve.

»Din knoglemass­e ændrer sig hele tiden«

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark