Kroppen 3

Forskellig­e hudfarver

Hvad er melanin, og hvordan påvirker det vores hudfarve?

-

Det lysabsorbe­rende pigment melanin er et protein, som giver huden naturlige brune, røde eller gule farvetoner. Vores hudfarve skyldes en kombinatio­n af gener med nedarvede egenskaber og den mængde af sollys, huden udsættes for. Det er også melanin, der giver farve til vores hår, øjne og tilmed nogle organer, f.eks. hjernen og det indre øre.

Hudfarven afhænger af koncentrat­ionen af melanin i huden og fordelinge­n af stoffet i de forskellig­e hudlag. Det betyder som udgangspun­kt, at mindre melanin giver lysere hud, mens personer med en højere koncentrat­ion af pigmentet har mørkere hud.

Melanin produceres af celler, som kaldes for melanocytt­er. Det foregår i de nederste lag af overhuden (det basale cellelag), og melaninet holdes på plads inde i små korn kaldet melanosome­r. Alle mennesker har nogenlunde samme antal melanocytt­er, men de er mere aktive hos folk med mere farve i huden.

Når huden udsættes for Uv-stråler, stimuleres produktion­en af melanin. Melanosome­rne bevæger sig ud mod hudens beskyttend­e lag med overhudsce­ller gennem forgrening­er af dendritter. Melaninet lagres derefter i overhudsce­llernes kerne, hvor de beskytter cellernes DNA mod mutationer. Overhudsce­llerne udgør hovedparte­n –ca. 95 % – af de ydre hudlag og danner en barriere ud mod omverdenen. Melanin kan absorbere kræftfremk­aldende Uv-stråler, inden de kommer ind i kroppens indre væv.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark