Kroppen 3

Et fantastisk organ med dobbelt-turbo

Hjertet er din motor. En turboladet dobbeltpum­pende muskel, som slår mere end 36 millioner gange om året.

-

Hvis du knytter hænderne og holder dem imod hinanden, har du størrelsen på hjertet. Motoren, som holder dig i live, arbejder utrættelig­t, og på under et minut pumper den blod ud til hver eneste celle i din krop. Hjertet vejer et sted mellem 220 og 340 gram – det vejer mest hos en mand. Dets eneste formål er at presse blodet igennem kredsløbet, som forsyner dine organer med livsvigtig oxygen og andre næringssto­ffer.

Hjertet fungerer som en dobbeltpum­pe. Dets højre halvdel sender oxygenfatt­igt blod til lungerne. Her skiller blodet sig af med kuldioxid og optager frisk oxygen, som du har indtaget ved vejrtrækni­ng. Og nu bliver det friske, oxygenrige blod ført til hjertets venstre halvdel. Denne »hjerte-tillunge-til-hjerte «-tur kaldes for lungekreds- løbet. Den venstre side af hjertet pumper derefter dette oxygenrige blod ud til alle organer i kroppen, uden om lungerne. Hjernen, huden, musklerne, milten – alt forsynes med blod, og dermed også oxygen, takket være dit hjerte.

Også hjertemusk­len har brug for oxygen og andre næringssto­ffer for at kunne fortsætte med at slå. Det får den gennem kranspulså­rerne. Disse vigtige arterier er imidlertid meget smalle, mellem 1,7 og 2,2 mm i diameter, og bliver de tilstoppet med f.eks. kolesterol eller andre fedtaflejr­inger, stopper hjertet med at arbejde.

Det relativt enkle koncept med dobbeltpum­pe er ganske komplekst i praksis. En række ventiler styrer blodstrømm­en til hjertets fire kamre og leder blodet til de rette vener og arterier.

»Nogle føler også smerter mellem skulderbla­dene, i maven eller kæben«

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark