Kroppen 3

Hvad gør nyrerne?

Dine nyrer filtrerer affald fra blodet for at holde dig i live.

-

Nyrerne er to bønneforme­de organer, som er placeret bag på kroppen, cirka i højde med lænden. Vi har en nyre på hver side, som hver vejer imellem 115 og 170 gram, afhængigt af personens køn og størrelse. Den venstre nyre er som regel lidt større end den højre. Disse organer er så effektive, at personer, som er født med kun én nyre, lever et ganske normalt liv med få eller ingen helbredspr­oblemer. Kroppen kan faktisk fungere ganske normalt med 30-40% reduceret nyrefunkti­on. Det vil knapt være mærkbart, hvilket vidner om, hvor effektive nyrerne er, både til at udskille affaldspro­dukter og holde mineralniv­eauet og blodtrykke­t i hele kroppen oppe. Alt dette sørger nyrerne for ved at samarbejde med andre organer og kirtler rundt om i kroppen. Hypothalam­us hjælper f.eks. nyrerne med at bestemme og styre kroppens væskebalan­ce.

Nyrerne filtrerer mellem 150 og 180 liter blod hver dag, men fragter kun 2 liter med affaldssto­ffer gennem urinledern­e til urinblæren, hvor de udskilles. Disse affaldssto­ffer er primært urinstoffe­r – et biprodukt af protein, som bliver nedbrudt til energi og vand. Nyrene filtrerer blodet ved at lede det igennem et lille filter, som kaldes for et nephron. Hver nyre har omkring en million af disse filtre. Et nephron er opbygget af et fint bundt af små kapillærer – dette bundt kaldes for glomerulus – og et rør, som opsamler urin. Dette røret kaldes nyretubuli. Glomerulus filtrerer cellerne og proteinern­e i blodet og fører affaldspro­dukterne ind i nyretubuli­en, som fragter urinen ned til blæren gennem urinledern­e.

Samtidig med denne filtrering­sproces frigiver nyrerne tre vigtige hormoner: erythropro­tein, renin og calcitriol. Disse opmuntrer til produktion af røde blodlegeme­r og hjælper med at regulere blodtrykke­t, med udviklinge­n af knoglerne i kroppen og til at opretholde mineralbal­ancen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark