Kroppen 3

Pak forsigtigt!

-

Transporte­n af et donororgan er kritisk – jo tidligere kirurgen kan sætte det ind i modtageren, desto bedre. Så snart blodtilstr­ømningen til vævet stopper, vil manglen på oxygen skade cellerne. Dette kaldes for iskemi. Man anvender dog en række metoder for at forlænge den dyrebare lasts levetid.

På operations­stuen, lige inden kirurgerne fjerner donor-nyren, spules den ren for blod med en speciel kold og næringsrig opløsning. Når nyren er fjernet, bliver den hurtigt lagt i en steril beholder med is. Den mest moderne teknik er at benytte en kold perfusions­maskine i stedet for is. Denne pumper en afkølet opløsning gennem nyrerne, hvilket forlænger levetiden. Mens hjerte og lunger kun kan overleve cirka fire timer uden for kroppen, kan nyrerne overleve 24-48 timer. Transporte­n af donororgan­et sker på den hurtigst mulige måde, og ofter bruger man både helikoptre og politiesko­rte.

Alle disse metoder forlænger den tid, nyren kan opbevares, men når den er blevet »koblet til« modtageren, kan der godt gå nogle dage, inden den er i stand til at arbejde ordentligt (særligt, hvis den kommer fra en afdød donor).

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark