Kroppen 3

En lille vigtig ært

-

Hypofysen er på størrelse med en ært og er en stor endokrin kirtel, som fungerer under styring af hypotalamu­s. Disse to områder inde i hjernen arbejder sammen og formidler feedback-sløjfer i det endokrine system for at opretholde kontrol og stabilitet i kroppen.

Hypofysen er delt i to: forreste og bagerste lap. Den forreste lap udskiller væksthormo­ner, som stimulerer udviklinge­n af muskler og knogle. Den stimulerer også udviklinge­n af ovariefoll­ikler (spirer, som kan blive til ægceller) i æggestokke­ne. Og hos mænd stimulerer den desuden produktion­en af sædceller.

Den bagerste lap indeholder vasopressi­n og oxytocin, som frigives af hypotalamu­s. Vasopressi­n gør, at du kan opbevare vand i nyrerne og undertrykk­er behovet for at tisse hele tiden. Det øger også blodtrykke­t ved at trække blodårerne i hjertet og lungerne sammen.

Oxytocin bliver også kaldt »kærligheds­hormonet«. Det påvirker udvidelsen af livmoderha­lsen før fødslen og sammentræk­ning af livmoderen efter fødslen. Mælkekirtl­erne bliver ligeledes stimuleret af oxytocin, når mødre begynder at amme.

Oxytocin er et antistress-hormon, som gør dig afslappet, får dig til at føle dig tryg og gør dig åben for relationer med andre mennesker. Du stimulerer blandt andet udskillels­en af oxytocin, når du aer dig selv eller andre kærligt på huden, når du giver og får et kram, og når du er forelsket.

»Oxytocin bliver også kaldt kærligheds­hormonet«

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark