Kroppen 3

Binyrerne

-

Vi har to binyrer, som er placeret over begge nyrer. Disse triangelfo­rmede kirtler består hver af en to centimeter tyk ydre bark, som producerer steroidhor­moner som testostero­n, kortisol og aldosteron.

Den ellipsefor­mede inderste del af kirtlen kaldes binyremarv­en. Her produceres noradrenal­in og adrenalin. Disse hormoner øger blandt andet hjertefrek­vensen og blodtryk. I marven produceres hormoner, som opretholde­r kroppens væskebalan­ce og koncentrat­ion af forskellig­e mineraler og kemikalier. Andre hormoner bidrager til at omdanne kulhydrate­r til glykogen, så kroppen får energi.

Det velkendte »stresshorm­on« kortisol dannes i binyrerne. Både for meget og for lidt af dette hormon kan føre til sygdomstil­stande.

Binyrerne er kendt som »kæmp eller flygt«kirtler, der styrer, hvordan vi reagerer i stressede situatione­r. De forbereder kroppen ved at sende stress-signaler til musklerne, så vi enten kan kæmpe eller stikke af. Dette er praktisk i akutte situatione­r og i små doser. Og det var livsvigtig­t, dengang vores forfædre skulle løbe fra løver eller slås mod fjender for at overleve. I dag fører overbelast­ning af denne kirtel til anspændte muskler, nedsat funktion i indre organer og en lang række følgesygdo­mme.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark