Kroppen 3

Antibiotik­a-resistente bakterier

Disse immune bakteriest­ammer er potentielt dødelige.

-

Bakterier udvikler sig med høj fart. De formerer sig hurtigt, og ved at udveksle plasmider kan de dele DNA med hinanden, hvis det er til deres egen fordel. Disse egenskaber betyder, at bakterier hurtigt tilpasser sig ændringer i omgivelser­ne. Og desværre for os betyder det, at selv vores allermest effektive antibiotik­um snart kan være nytteløst.

Overforbru­g af antibiotik­a har ført til, at stadig flere bakteriest­ammer bliver immune over for den behandling, vi har til rådighed. En type antibiotik­a, polymyxin, er et af vores sidste våben mod denne type bakterier. Virkestoff­et i dette medikament skal kunne dræbe superbakte­rier, som ikke reagerer på andre behandling­sformer. Det var i hvert fald tanken bag udviklinge­n af dette antibiotik­a.

Nu har forskere over hele verden desværre rapportere­t om fund af bakteriest­ammer, som er resistente mod kolistin, en form for polymyxin. Og hvis disse bakterier bliver udbredt, vil infektione­r, som i dag let kan kureres med en antibiotik­akur, blive potentielt dødelige.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark