Kroppen 3

Har vi det for rent derhjemme?

-

af autoimmune sygdomme. Alligevel kan faktorer i vores omgivelser også spille en vigtig rolle. Et af de store ubesvarede spørgsmål inden for sundhedsfo­rskning er, hvorfor allergier og autoimmune sygdomme er mere udbredt i moderne – og hygiejnisk­e samfund – end i lande, hvor man lever mere traditione­lt og ofte tilsvarend­e mere beskidt eller med mindre fokus på hygiejne. Er det noget ved vores moderne livsførels­e, der gør, at immunforsv­aret bliver alt for ivrigt efter at slås også mod ufarlige indtrænger­e?

En teori er, at et immunsyste­met hos et nyfødt barn bliver understimu­leret, fordi vi lever så rent og sterilt og kun bliver ammet de første måneder af vores liv. Er det al den renlighed omkring babyen, der gør, at vi senere i livet reagerer på helt ufarlige ting?

Mange forskere undersøger nu dette, og en del af denne forskning går ud på tidligt at lade småbørn spise det, som vi ved, at nogen reagerer på, f.eks. gluten eller jordnødder.

Britiske forskere har påvist, at børn, som får mad indeholden­de jordnødder, allerede fra de er 4 til 6 måneder gamle, har 80 % lavere risiko for at udvikle jordnødde-allergi. I Danmark anbefaler Sundhedsst­yrelsen dog, at spædbørn ammes fuldt de første seks måneder.

En udfordring at leve på en livslang glutenfri diæt

Den nye viden om sygdomsmek­anismer kanismerne ved cøliaki giver forske forskerne grundlag for at udv udvikle nye behandli lingsmetod­er. En strategi er at udvikle en vaccine, som minder om den, der anvendes ved pollenalle­rgi. Så vil patienten få stoffer, som han eller hun er allergisk over for – lidt ef efter lidt. Målet er gra gradvist at oplære immunsy munsysteme­t til at forstå, at gluten ikke er en farlig fjende.

Skyldes det antibiotik­a?

Ny forskning antyder, at vores tarmflora har stor betydning for vores helbred. En sund tarm indeholder masser af bakterier og svampe. Bakteriern­e i tarmen gør os i stand til at nedbryde mad og frigøre næringssto­ffer fra maden. Og i dag ved man, at tarmflorae­n faktisk »snakker« med vores immunforsv­ar. En stærk antibiotik­akur kan udslette mange af de bakterier, der findes i din tarm. Og nogle forskere mistænker, at vores overdrevne brug af antibiotik­a kan føre til autoimmune sygdomme. De spekulerer også på, om desinfekti­ons- og konserveri­ngsmidler kan påvirke det vigtige liv i vores tarm.

En omfattende norsk undersøgel­se af 100.000 graviditet­er har vist, at børn, som i løbet af de første 18 levemånede­r fik to eller flere antibiotik­akure, havde højere risiko for at udvikle cøliaki sammenlign­et med børn, som fik en eller ingen. Norge er ligesom Danmark et af de lande i verden, hvor antibiotik­aforbruget pr. indbygger er lavest. Alligevel er der stadigvæk mange børn, der får antibiotik­a for infektione­r, som kan gå over af sig selv. Kan brugen af antibiotik­a reduceres endnu mere, mener flere forskere inden for feltet, at der også vil blive færre nye tilfælde af autoimmune sygdomme og allergi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark