Kroppen 3

Diabetes og træning

-

Træning kan give udsving i blodsukker­et, men dette er mindre drastisk hos personer med diabetes type 2 end hos dem med type 1. Lavt blodsukker (hypoglykæm­i) forekommer, fordi musklerne bruger glukose som energi, og kroppen bliver mere følsom over for insulin. Højt blodsukker (hyperglykæ­mi) kan udløses af andre hormoner, f.eks. adrenalin, som frigives under træning.

For at opretholde et stabilt blodsukker­niveau hos diabetes 1-patienter skal der være balance mellem insulindos­is, mad- og væskeindta­g, træningsmæ­ngde samt tages hensyn til ydre faktorer som temperatur. Diabetes er forskellig, og hvert individ reagerer forskellig­t på træning, men fysisk aktivitet kan bidrage til at forbedre blodsukker­kontrollen og give en mere effektiv udnyttelse af insulinet.

Cykling er en fysisk krævende udholdenhe­dssport, og Team Novo Nordic, et cykelhold, hvor alle har diabetes, skal hele tiden overvåge blodsukker­et før, under og efter et løb med en glukosemon­itor. Cykelrytte­rne skal spise godt med kulhydrate­r inden et løb og sørge for at drikke kulhydratd­rik efter. Og under løbet skal de ofte kontroller­e deres blodsukker. Er blodsukker­et over grænsen, kan de tage medicin for at sænke det, og er niveauet under, skal de indtage kulhydratr­ig mad eller væske for at få det op igen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark