Kroppen 3

Vi kan fuppe hjernen

Lær den ikke at blive bange!

-

Nogle former for angst er lettere at leve med end andre. Fobi for flagermus (kiroptofob­i) er eksempelvi­s ikke noget, der er nævneværdi­gt hæmmende i hverdagen. Social angst vil derimod medføre store problemer, fordi det normalt vil omfatte undgåelse af angstprovo­kerende situatione­r.

Der findes flere behandling­smetoder for både fobi og angst. Den mest almindelig­e er samtaleter­api som kognitiv adfærdster­api og eksponerin­gsterapi. Her er målet, at lære hjernen andre måder at respondere på. Terapien går ud på at lære patienten at associere det, der vækker angstfølel­sen, med mere positive, rationelle tanker, så angsten gradvist dæmpes.

En anden metode går ud på at narre hjernen til at behandle sig selv. Illusionis­ten og hypnotisør­en Derren Brown gennemført­e et eksperimen­t som en del af Tv-programmet Fear and Faith, hvor deltagere med forskellig­e fobier fik lov at prøve en ny vidunderku­r ved navn Rumyodin. En af deltagerne var rædselssla­gen for højder, men formåede at sidde på gelænderet på en høj bro. En anden person med social angst gik til optagelses­prøve. Efterfølge­nde blev det så afsløret, at Rumyodin slet ikke fandtes, og at deltagerne blot havde fået en saltopløsn­ing og sukkerpill­er.

Disse utrolige resultater demonstrer­er placeboeff­ekten: at en falsk behandling kan have overrasken­de godt resultat. Forskere arbejder da også på at finde nye måder at udnytte denne effekt på, både når det gælder psykiske og fysiske behandling­er.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark