Kroppen 3

Piller mod alderdom

-

For de fleste lyder en pille mod alderdom for godt til at være sandt, men forskere, der arbejder på at udvik le netop dette, er ikke enige. To af de bedste kandidater til at løse opgaven er rapamycin og metformin.

Man har længe vidst, at et begrænset kalorieind­tag fører til længere liv hos mus, og det er nu lykkedes forskere at identifice­re specifikke gener, som påvirker et net værk,som kaldes TOR (target-of-rapamycin). Når celler indeholder masser af næringssto­ffer, sørger dette net værk for vækst. Indeholder de derimod kun få næringssto­ffer, giver det dem besked om at recirkuler­e deres egne molekyler.

Rapamycin er et stof, som allerede anvendes, for at undgå, at en patients krop ikke skal afvise transplant­erede organer. Det nedsætter ak tiviteten i Tor-netværket, så celler recirkuler­er i større grad. Rapamycin bremser aldringspr­ocessen hos orm, fluer og mus, men er endnu ikke blevet tilstrække­ligt testet på mennesker.

En anden »alderdomsb­remse« er metformin. Dette stof nedsætter produktion­en af glukose i leveren og øger glukoseopt­agelsen fra blodet. Stoffet gives allerede til diabetespa­tienter. Forsøg med orme og mus viser, at metformin kan forlænge livet og nedsætte forekomste­n af aldersrela­terede sygdomme hos diabetiker­e. Det er endnu uvist, om stoffet har effekt på raske mennesker, og forskere i USA venter utålmodigt på at foretage kliniske forsøg for at finde ud af dette.

»Forskning med orme og mus viser, at metformin kan forlænge livet«

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark