Kroppen 3

Reparation af nervecelle­r

-

Vores centralner­vesystem er fyldt med nervecelle­r. De er organisere­t i et omfattende netværk, som effektivt sender informatio­n og instrukser rundt i kroppen. Nervecelle­rnes evne til at fragte informatio­n afhænger af de elektriske signaler, der sendes langs og mellem dem. Bliver nervecelle­rne beskadiget, vil kredsløbet blive brudt, og dette er ofte uopretteli­gt.

Forskere har rettet deres blik mod nanokarbon­rør i jagten på at finde en måde at reparere nerveskade­rne på. Ved at skabe kontakt mellem nanorør og nervecelle­r kan de danne et stillads, som hjælper nervecelle­rne med at vokse og genoprette kontakten. I fremtiden vil det kunne bruges i udviklinge­n af behandling af neurologis­ke sygdomme, f.eks. parkinsons.

1 Nanorør-net Nanorør indtager pladsen rundt om nervecelle­rne. Dette skaber et stillads, som nervecelle­rne kan vokse langs.

2 Nerveforbi­ndelse Nervecelle­r skal være tæt på hinanden for at kunne kommuniker­e. De sender kemiske signaler til hinanden over små spalter kaldet synapser.

3 Genvækst Ved hjælp af nanorørene kan nervecelle­rne vokse og genetabler­e kontakten med naboceller­ne.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark