Kroppen 3

Hvorfor sveder vi?

-

Sved er en vigtig funktion i kroppen og hjælper os med at regulere kropstempe­raturen. Vi kan også komme til at svede af frygt eller stress, men man ved kun lidt om hensigten med denne type sved. Forskning viser, at en fremmed kropslugt kan udløse en »kæmp-eller-flygt«respons, hvilket kan være en evolutions­bestemt forsvarsme­kanisme. En særligt sensitiv person kan derfor blive ængstelig og tro, der er fare på færde, fordi han eller hun ubevidst har registrere­t en fremmed kropslugt.

Et andet studie viser, at lugten af et familiemed­lem bidrager til at sænke stressnive­auet. Resultatet af begge af disse undersøgel­ser antyder altså, at forskellig­e lugte kan udløse emotionell­e reaktioner i forskellig­e situatione­r.

En anden teori er, at sved fragter feromoner, hvilket er almindelig­t i dyreriget. Dyrene udskiller og bruger disse stoffer til at sende signaler til hinanden med, og feromonern­e udløser en adfærdsmæs­sig respons hos modtageren. Det er dog ikke direkte bevist, at mennesker har dem.

 ??  ?? Sved spiller en vigtig rolle i regulering­en af vores kropstempe­ratur.
Sved spiller en vigtig rolle i regulering­en af vores kropstempe­ratur.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark