Kroppen 3

Hvad er deja-vu?

-

Omkring 70% af os oplever deja-vu én eller flere gange i løbet af livet, men forskerne har ikke nogen god forklaring på, hvorfor det sker. En deja-vu-oplevelse er en følelse af, at en situation er velkendt, eller at noget er sket før, selv om det ikke er tilfældet. Begrebet »déjà vu« blev første gang brugt af franskmand­en Emile Boirac og betyder »allerede set«.

Eftersom denne følelse som regel er meget flygtig, er den ekstremt svært at forske i. Deja-vu optræder hyppigst hos unge voksne, hvilket får forskerne til at mistænke, at oplevelsen kan knyttes til dopamin-niveauet i hjernen. Som regel er dette niveau højere i alderen 15-25 år.

De-ja vu indtræffer altid før en særlig form for epileptisk­e anfald. Dette kan tyde på, at både deja-vu og denne form for epilepsi kan forårsages af, at enkelte hjernecell­er overfører elektriske signaler vilkårligt. Og disse signaler vil så give en fejlagtig følelse af genkendels­e. En anden teori er, at vores underbevid­sthed genkender kendte træk – ved f.eks. en butiksfaca­de eller et billede – og give os følelsen af, at vi har oplevet det samme før, selv om vi er på et helt nyt sted.

Deja-vu kan skyldes neurologis­k sjusk i hjernen.

»Begrebet déjà vu blev første gang brugt af franskmand­en Emile Boirac og betyder ‘allerede set’«

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark