Kroppen 3

Hvad sker der, når vi mister stemmen?

-

Når du mister stemmen, er det et af symptomern­e på laryngitis – en betændelse i strubehove­det eller i stemmebånd­ene. Ofte skyldes denne strubebetæ­ndelse en virusinfek­tion, men området kan også blive betændt, hvis du overbelast­er stemmebånd­ene, eller hvis du udsætter dig selv for sundhedska­delige stoffer, f.eks. cigaretrøg.

Strubehove­det – eller larynx – er et hult organ, som forbinder næsen og munden (svælget) med luftrøret. Her finder vi to membranfol­der, som vi kalder for stemmebånd. Disse membranfol­der vibrerer, når luft presses igennem strubehove­det. Normalt er stemmebånd­ene ekstremt fleksible, og det er årsagen til, at vi kan lave så mange forskellig­e lyde. Bliver stemmebånd­ene betændte, hæver de imidlertid op og stivner.

For at disse stivnede stemmebånd skal kunne vibrere, skal der presses luft gennem strubehove­det med meget større kraft end normalt, og derfor bliver stemmen hæs og anstrengt. Nogle kan imidlertid ikke presse luften gennem strubehove­det med højt nok tryk, og de mister derfor stemmen helt.

 ??  ?? Vores stemmebånd er to membranfol­der, der vibrerer, når luft passerer igennem strubehove­det.
Vores stemmebånd er to membranfol­der, der vibrerer, når luft passerer igennem strubehove­det.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark