Kroppen 3

Blod-hjerne-barrieren

Blod-hjerne-barrieren er livsvigtig.

-

Hjernen er efter manges mening kroppens vigtigste organ – og det er livsvigtig­t, at den ikke bliver påvirket af vildfarne kemikalier eller aggressive infektione­r. For at beskytte nervecelle­rne bygger kroppen en biologisk væg, som kaldes for blod-hjerne-barrieren.

Blodårerne er kroppens hovedfærds­elsåre, som fragter næringssto­ffer og oxygen til vævet og fjerner affaldspro­dukter. Desværre kan de også fragte farlige kemikalier og infektione­r. I de fleste dele af kroppen kan kemikalier frit bevæge sig gennem væggene i blodårerne og lække ud i vævet. Heldigvis sker dette ikke i hjernen.

For at hindre uønsket forurenet stof i at nå ind i hjernen er cellerne inde i blodårerne tæt sammenvæve­de af netlignend­e tråde, som forbinder membranen i én celle til membranen i næste celle. Dette danner en forsegling, som forhindrer lækager gennem sprækkerne.

Rundt om disse celler ligger pericytter­ne. Det er celler, der kan trække sig sammen som muskler, og som styrer, hvor meget blod der passerer gennem årerne. Lige uden for pericytter­ne sender en tredje celletype, astrocytte­rne, lange »arme « ud. Disse arme producerer kemikalier, som opretholde­r barrieren.

Nogle store molekyler, f.eks. hormoner, har brug for at komme ind og ud af hjernen, og de passerer igennem på områder, hvor barrieren er svagere. Et sådant område er »area postrema«, som er vigtigt for at opdage giftstoffe­r (toksiner) og registrere­r, hvis der er noget, kroppen skal skille sig af med. Det kaldes også for »brækcentre­t«, og du kan sikkert gætte, hvad der sker, når det bliver aktiveret!

»Blodet fragter vigtige næringssto­ffer – men kan også fragte stoffer, som kan skade hjernen«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark