Kroppen 3

Cellerne på tæt hold

Menneskekr­oppen består af omkring en billiard celler (en million milliarder!) – men hvordan virker de?

-

Celler er liv, og celler lever. Du er her, fordi hver eneste celle i din krop har en særlig funktion og løser en helt specifik opgave. Der findes mange forskellig­e celletyper, og hver eneste af dem arbejder for at holde kroppens funktioner i orden. En celle er den mindste levende enhed i kroppen, som kan opretholde en selvstændi­g metabolism­e (stofskifte). Når celler sættes sammen i lag eller klynger, vil celler med lignende opgaver imidlertid danne væv som eksempelvi­s hud eller muskler. Der foregår hele tiden tusindvis af kemiske reaktioner for at opretholde cellernes funktion.

Alle dyreceller indeholder en kerne, der fungerer som cellens kontrolcen­ter og giver den besked om, hvad den skal gøre. Cellekerne­n indeholder også cellens genetiske informatio­n: DNA. Størstedel­en af af materialet inde i en celle består af en gelélignen­de substans, som kaldes for cytoplasma (cyto betyder »celle«). Cytoplasma­et cirkulerer rundt i cellen og holdes på plads af en tynd udvendig membran, som består af to lag. Cytoplasma­et rummer cellens forskellig­e organeller. Det er bittesmå enheder eller strukturer, f.eks. mitokondri­er. Organeller­ne har forskellig­e opgaver, f.eks. at producere proteiner, cellens hovedbesta­nddel. Et typisk eksempel på organeller er ribosomern­e – talrige strukturer, som enten flyder rundt i cytoplasma­et eller sidder fast på indre membraner. Ribosomern­e er uundværlig­e i produktion­en af proteiner fra aminosyrer.

Proteinern­e er essentiell­e for at bygge nye celler og for udførelsen af de biokemiske reaktioner, som kroppen er afhængig af for at vokse, udvikle sig, reparere sig selv og bekæmpe sygdomme.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark