Kroppen 3

Nervesyste­met

-

Dette system er kroppens strømnet, som sender signaler fra hovedet og ned til tæerne – og til alle steder derimellem. Nervesyste­met kan inddeles i to hoveddele: det centrale og det perifere nervesyste­met.

Det centrale nervesyste­m består af hjernen og rygraden og udgør kroppens kontrolcen­teret. Mens hjernen har ansvaret for de fleste signaler, kan rygraden også styre nogle ting alene. Det gælder rygmarvsre­flekser, og bl.a. knærefleks­en er en sådan type refleks. Disse reaktioner går uden om hjernen kan derfor ske super hurtigt.

Det perifere nervesyste­m er netværket af nerver, der »fodrer« resten af kroppen, og også det kan inddeles i to: det somatiske og det autonome nervesyste­m. Det somatiske nervesyste­m tager sig af alt det, du kan føle på og bevæge, f.eks. når du strammer lægmuskler­ne eller føler smerte, hvis du træder på et søm. Det autonome nervesyste­m tager sig af vigtige ting, der foregår i baggrunden, og sørger f.eks. for, at hjertet slår, og at tarmene arbejder, som de skal.

»Mens hjernen har ansvaret for de fleste signaler, kan rygraden også styre nogle ting alene«

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark