Kroppen 3

Stamceller­ne

Stamceller­ne i knoglemarv­en kan ændre sig efter kroppens behov.

-

Vores skelet holder ikke alene vores krop oprejst, det rummer også på den største samlede reserve af voksne stamceller i vores krop.

Knoglemarv er et blødt væv, som ligger inden i alle vores lange og flade knogler som f.eks. bækken, kranium og ribben. De gemmer på en skat med det videnskabe­lige navn hæmatopoie­tiske stamceller r (HSC). Disse celler er kun delvist knyttet til en n forudbeste­mt funktion, så afhængigt af hvilke signaler de får, kan de blive til en hvilken ken som helst slags blodcelle – fra oxygen-transporte­rende røde blodlegeme­r til bakteriesp­isende makrofager.

De fleste af disse stamceller findes i den røde marv, som får sin farve fra et rigt netværk af blodårer. Stamceller­ne får hjælp af en række af knoglemarv­ens egne celler, som går under den samlede betegnelse stroma. Stromacell­erne beklæder indersiden af knoglemarv­en og sørger for det rigtige mikromiljø til udviklinge­n af stamceller til blodet. Hos et voksent menneske er de fleste lange knogler fyldt med gul knoglemarv, som stort set består af fedtceller. Disse kan omdannes til rød knoglemarv for at stimulere produktion af blodceller, hvis der skulle indtræffe en nødsituati­on.

Knoglemarv indeholder også en anden, mindre studeret population af stamceller kaldet mesenchyma­le stamceller (MSC). Disse stamceller kan blive til både fedtceller, knoglecell­er og fibrobla fibroblast­er. Fibroblast­er er de celler i læderhuden, der producerer proteiner som kollagen og elastin. elastin Det er de proteiner, der holder huden elastisk elasti og fast.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark