Kroppen 3

Hals og nakke

Udforsk en af de vigtigste og mest komplekse kropsdele.

-

Nakken og halsen er den perfekte kombinatio­n af form og funktion. Denne konstrukti­on har flere specifikke opgaver (f.eks. muliggør den, at vi kan bevæge hovedet for at se os omkring) , samtidig med at den er kanal for en lang række andre vitale aktivitete­r (f.eks. forbinder den munden til lungerne).

Halsen anatomiske design vil kunne imponere selv de mest nytænkende ingeniører. Fleksibili­teten i halshvirvl­erne gør det muligt for os at dreje hovedet og bøje det frem og tilbage flere tusinde gange hver eneste dag.

Muskler og skelettet sørger for styrke og fleksibili­tet, men det mest imponerend­e design finder vi i luftrøret, spiserøret, de livsvigtig­e blodårer og rygmarvens utallige nervefibre. Alt dette skal der være plads til – og samtidig skal de fungere i perfekt samspil, også når hals og nakke bevæger sig.

Disse strukturer er alle sammen nøjagtigt tilpasset deres specifikke opgaver. Luftrøret beskyttes af en ring af stærk brusk, så det ikke kollapser, samtidig med at det er tilpas fleksibelt, når det bliver strakt ud. Oven over dette sørger strubehove­det for, at luften bevæger sig over stemmebånd­ene, så vi kan lave lyd og snakke. Længere bagved sidder spiserøret, et muskuløst rør, som mad og drikke passerer igennem på vej til maven. Bag halsen starter rygmarven. Den indeholder vitale nerver, som faktisk styrer hele kroppen. Samtidig sørger arterier og vener for at fragte blod til og fra hjernen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark