Kroppen 3

Brystkasse­n

Ribbenene er mere end et værn for dine indre organer.

-

Man kan let komme til at betragte brystkasse­n, eller ribbenene, som en konstrukti­on, der beskytter lungerne, hjertet og andre vigtige organer. Men brystkasse­n har mange nøglefunkt­ioner, som gør den til meget mere end det. Som del af skelettet giver den vigtig støtte til kroppen, og det ville ganske enkelt ikke være muligt at trække vejret uden den.

For at lungerne skal kunne udvide sig, er det nødvendigt, at brystkasse­n er fleksibel. Den er ikke bare et stift system af knogler – men består også af en del brusk. Selve kassen har 24 ribben, som er koblet til tolv hvirvler på bagsiden, altså rygsøjlen. Bruskdelen af ribbenene mødes foran i den lange, flade trebenede plade, som kaldes for brystbenet. Det vil sige, de fleste mødes foran i brystplade­n. Ribbenparr­ene 1-7 kaldes for »de ægte ribben«, fordi fæstner direkte til brystbenet. Parrene 8-10 fæstner indirekte gennem bruskstruk­turer og omtales derfor gerne som »de falske ribben«. De sidste to par – »de flydende ribben«– er kun koblet til ryghvirvle­rne på bagsiden.

Brækkede ribben er en almindelig og smertefuld skade, og de midterste ribben er ofte mest udsatte. Et brækket ribben kan i svære tilfælde være livstruend­e, fordi skarpe dele kan ramme hjerte eller lunger. Tilstanden »flail chest«, som også kaldes for »ustabil brystkasse«, kan også være dødelig. Her brækker flere af ribbenene og løsner sig.

Der er ikke meget andet at stille op med et brækket ribben end at give brystkasse­n, hvile så bruddet kan hele.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark