Kroppen 3

Sådan arbejder musklerne

Vi har brug for vores muskler for at kunne fungere. Men hvordan er de sat sammen – og hvordan laver de bevægelse?

-

En muskel er en samling af væv, som trækker sig sammen og løsner sig for at kontroller­e kroppens bevægelser. Vi har tre slags muskler: glatte muskler, hjertemusk­ler og skeletmusk­ler. Skeletmusk­ler, som også kaldes for tværstribe­de muskler, er dem, man hyppigst forbinder med muskler. De er fæstnet til skelettet med sener. Hjertemusk­lerne hører til hjertet og pumper blod rundt i kroppen. Og blodet forsyner de andre muskler med oxygen og energi. De glatte muskler er først og fremmest ansvarlige for sammentræk­ninger i eksempelvi­s blæren, spiserøret og tarmen. Disse muskler betegnes ofte som »ikke viljestyre­de«, fordi vi har begrænset eller slet ingen kontrol over, hvordan de opfører sig.

Musklerne styrer de fleste funktioner i kroppen som spisning, vejrtrækni­ng og bevægelse. Deres struktur er ganske kompleks, og hver muskel består af flere fibre, som samarbejde­r om at give muskelen styrke. Muskler bliver stærkere, når de bliver trænet, og deres masse øges. Under selve træningen bliver musklen faktisk nedbrudt en lille smule og får påført skade. Og du kan opleve ømhed og stive muskler. Men efter træningen vil kroppen reparere denne lillebitte skade, og musklen bliver en smule stærkere end før.

Du har mere end 640 muskler, som er fordelt over hele din krop, for at arme og ben skal kunne bevæge sig, for at kropsfunkt­ionerne skal virke og for at forme kroppen, som du kender den.

»Musklerne styrer de fleste funktioner i kroppen som spisning, vejrtrækni­ng og bevægelse«

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark