Kroppen 3

Under huden

Lær mere om kroppens største organ.

-

Huden er det største organ i kroppen. Den måler i gennemsnit ca. to kvadratmet­er og står for op til 16% af din totale kropsvægt. Du har tre forskellig­e hudlag: overhuden (epidermis), læderhuden (dermis) og underhuden (subcutis).

Overhuden er det øverste, vandtætte lag. Ud over at hjælpe med at regulere kropstempe­raturen beskytter overhuden dig imod infektione­r. Den forhindrer virus, bakterier og andre mikroorgan­ismer i at trænge ind i kroppen. Selv om man ofte siger, at overhuden består af ét lag, så er der egentlig fem. De øverste lag er døde keratinfyl­dte celler. Keratin er et slags protein. Dette hudlag sørger for, at huden og kroppen holder på sine væsker, ud over at det beskytter det mod miljøet udenfor. Nye hudceller produceres i lavere lag af overhuden, men får deres næring fra læderhuden. Hos andre arter, f. eks. amfibier, består overhuden kun af levende hudceller. Her er huden generelt gennemtræn­gelig og fungerer som et stort vejrtrækni­ngsorgan.

Overhuden har bindevæv og nerveender, indeholder hårsække, svedkirtle­r, lymfer og blodårer. Det øverste lag af overhuden er riflet og tæt forbundet med læderhuden.

Selv om underhuden egentlig ikke regnes som en del af huden, er dens opgave at forbinde de øvre hudlag med kroppens underligge­nde knogler og muskler. Blodårer og nerver passerer igennem dette lag til læderhuden. Underhuden er også ekstrem vigtig for at regulere kropstempe­raturen, da den indeholder 50 % af det isolerende kropsfedt hos en sund voksen krop. Mennesket er en af få dyrearter, som har denne form for adskilte lag i huden.

Huden sørger ikke alene for at beskytte vores muskler, skelet og indre organer, men virker også som en beskyttend­e barriere for miljøet omkring os. Temperatur­regulering, isolering, udskillels­e af sved og følesansni­ng er blot nogle få af de mange opgaver, vores hud tager sig af.

»Huden består af mange flere elementer, end de fleste er klar over«

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark