Kroppen 3

Nyretransp­lantation

Nyrerne er kroppens naturlige filtre. Du kan overleve med kun én – men hvis den svigter, kan du få brug for en transplant­ation.

-

At transplant­ere organer er en omfattende proces, som kan give nyt liv til modtagerne. Nyren er det organ, som hyppigst transplant­eres. Men der er langt flere patienter, der venter på en transplant­ation, end der er tilgængeli­ge organer.

Man kan få en nyre fra en levende eller en nyligt afdød donor. Hvis et rask familiemed­lem er villig til at donere en nyre, kan både donor og modtager overleve med kun én nyre. I andre tilfælde kan »den enes død blive den andens brød«. Hos en patient, som er erklæret hjernedød, vil det bankende hjerte holde nyrerne i live, indtil de er klar til at blive doneret. Slukkes respirator­en, bliver det et kapløb mod tiden at få nytte af donerede organer. Og i alle tilfælde har lægerne brug for familiens samtykke om donation, selv i en så følelsesmæ­ssig svær situation.

Når et egnet organ bliver tilgængeli­gt, matches det mod et nationalt register for at finde en passende modtager. Et team af kirurger vil derefter opsøge det sygehus, hvor donoren befinder sig, og hente organerne. Samtidig vil modtageren være under konstant opsyn og behandling. Under den vanskelige operation bliver den nye nyre opereret ind i bækkenet, og den gamle ikke-fungerende nyre bliver på sin plads.

I Danmark udføres der ca. 250 nyretransp­lantatione­r om året, hvoraf 40% sker med levende donor. Knap 500 danskere står i øjeblikket på venteliste til en nyretransp­lantation.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark