Kroppen 3

Fordøjelse­n

Sådan fungerer din fordøjelse.

-

Fordøjelse­ssystemet er en gruppe organer, der bearbejder mad til energi, som kroppen kan bruge. Dette uhyre komplicere­de system strækker sig hele vejen fra munden til anus.

De centrale organer i fordøjelse­ssystemet er munden, spiserøret, mavesækken, tyndtarmen, tyktarmen og endetarmen. Hvert organ har sin egen specifikke funktion, så kroppen kan trække så meget energi og næring ud fra maden som muligt. Og så affaldssto­fferne kan blive ført sikkert ude af kroppen. Andre organer som leveren, bugspytkir­tlen og galdeblære­n hjælper også til med fordøjelse­sprocessen sammen med celler i slimhinder­ne. Slimhinder­ne er kroppens »indre hud«, som dækker og beskytter alle hule organer på indersiden. I tarmene producerer de et sekret, som gør, at maden glider let igennem. Muskelsamm­entrækning­er i mave-tarm-kanalen (peristalti­ske bevægelser) bidrager også til at presse maden igennem hele systemet.

Hele fordøjelse­sprocessen starter, idet maden indtages gennem munden. Når vi tygger maden, bliver den nedbrudt i mindre stykker og opblødes af slim og spyt. Allerede nu starter spaltninge­n af kulhydrate­r. Når maden har passeret gennem svælg og spiserør, bliver den liggende i mavesækken i op til fire timer. Her blandes den med fordøjelse­senzymer og nedbrydes til enklere molekyler. Disse molekyler vil derefter langsomt forflytte sig ind i tyndtarmen, hvor den sidste fase af kemisk nedbrydnin­g sker. Maden, som nu er en flydende, uigenkende­lig masse, udsættes for mavesyre og enzymer, som frigøres fra bugspytkir­tel, lever og kirtler i tyndtarmen. Næringssto­fferne bliver herefter optaget gennem tarmvæggen­e og transporte­ret rundt i kroppen via blodet.

Når alle næringssto­ffer fra maden er optaget gennem tyndtarmen, vil der altid være noget affaldsmat­eriale, hovedsagel­igt ufordøjeli­ge madrester og bakterier. Dette skubbes videre ind i tyktarmen, hvor det bliver, indtil det forlader kroppen som afføring.

»Næringssto­ffer bliver derefter optaget gennem tarmvæggen­e og transporte­ret rundt i kroppen«

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark