Kroppen 3

En rejse gennem tyndtarmen

Hvordan virker dette organ, som er så afgørende for at den mad, vi spiser, bliver til næring? Undersøg anatomien i dette vigtige organ.

-

Tyndtarmen spiller en uhyre vigtig rolle i vores fordøjelse­ssystem. Det er nemlig den, der forarbejde­r maden og optager næringssto­fferne. En normal tyndtarm er godt 5 meter lang og 2,5-3 centimeter tyk. Den består af tre hoveddele: tolvfinger­tarmen (duodenum), hungertarm­en ( jejunum) og krumtarmen (ileum).

Tolvfinger­tarmen forbinder tyndtarmen til mavesækken. Det er her, maden brydes videre ned til aminosyrer ved hjælp af galde fra galdeblære­n og enzymer fra bugspytkir­tlen. Trods dens store betydning for fordøjelse­n er tolvfinger­tarmen kun omkring 30 centimeter (tolv fingerbred­der) lang. Og den korteste del af tyndtarmen.

Efter tolvfinger­tarmen følger hungertarm­en. Her hjælper tarmsaft til, at kulhydrate­r og proteiner bliver optaget i lymfen og blodet. Dette kræver en stor overflade, og derfor er denne del af tyndtarmen lang og indvendigt beklædt med folder og 1-2 millimeter lange tarmtotter (villi). I sidste del af tyndtarmen, krumtarmen, optages de sidste næringssto­ffer sammen med B12-vitamin og galdesalte.

Peristalti­kken er mave-tarm-kanalens bølgende muskelbevæ­gelser, som fører tarmindhol­det mod den meterlange tyktarm. Her suges vandet ud af tarmindhol­det sammen med kalk, magnesium, jern og visse salte. De peristalti­ske sammentræk­ninger styres af det autonome nervesyste­m og skyldes en række muskler, som udgør den ydre del af tarmvæggen.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark