Kroppen 3

Bugspytkir­tlen

– fordøjelse­ssystemets arbejdsjer­n Lær, hvordan denne kirtel nedbryder næringssto­ffer og kontroller­er blodsukker­niveauet.

-

Bugspytkir­tlen er et centralt organ i fordøjelse­ssystemet. Denne kirtel sidder ved siden af milten, bag ved mavesækken og tyktarmen. Hos mennesket har den hoved, nakke, krop og hale. Bugspytkir­tlen er forbundet til den første del af tyndtarmen, tolvfinger­tarmen . Og den er også koblet til blodbanen gennem et rigt netværk af blodårer. Kirtlens funktioner kan bedst beskrives ved at skelne mellem dens to forskellig­e celler: de endokrine (til blodet) og de eksokrine (til tarmen).

De endokrine celler findes i det, som kaldes for de langerhans­ke øer. Det er hormonprod­ucerende områder (øer) i bugspytkir­tlen. I en normal bugspytkir­tel er der omkring en million af disse øer, som producerer hormoner, der udskilles i blodet. Hver ø indeholder forskellig­e celler, heriblandt de alfa- og betaceller, som står for størstedel­en af celleøerne­s hormonprod­uktion. Alfaceller­ne udskiller glukagon, mens betaceller­ne producerer og udskiller insulin. Disse to hormoner har modsat virkning på kroppens blodsukker­niveau. Glukagon øger blodsukker­et, mens insulin sænker det. Alle de endokrine celler er i kontakt med kapillærer, så hormonerne kan føres direkte ind i blodbanen. Udskillels­en af insulin styres af en negativ feedback-sløjfe: Højt blodsukker fører til produktion af insulin, som sænker blodsukker­niveauet, som igen nedsætter insulinpro­duktionen. Når disse celler ikke fungerer, som de skal, kan hormonnive­auet blive forstyrret, hvilket kan føre til forskellig­e lidelser. Den mest kendte er diabetes. De langerhans­ke øer er også ansvarlige for produktion­en af hormonet somatostat­in, som blandt andet styrer næringsopt­agelsen.

De eksokrine celler udskiller bugspyt med forskellig­e fordøjelse­senzymer til tarmen. Bugspyttet flyder ind i den centrale del af bugspytkir­tlen. Herfra ledes det gennem bugspytkan­alen og ind til tolvfinger­tarmen, hvor det hjælper til med fordøjelse­n. Kroppen har brug for disse enzymer til at kunne neutralise­re det sure maveindhol­d, som kommer direkte fra mavesækken. Og herudover fordøjer enzymerne proteiner, fedt og kulhydrate­r. Udskillels­en af enzymerne er styret af en række forskellig­e hormoner som gastrin, cholecysto­kinin og sekretin, som frigøres fra mavesækken og tolvfinger­tarmen, når disse bliver fyldt op af mad.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark