Kroppen 3

Hormoner

Hormonsyst­emet bruges til kommunikat­ion.

-

Hormoner er kemikalier, som kirtlerne i hormonsyst­emet bruger til at kommuniker­e med og styre celler og organer i vores krop. Disse kirtler betegnes ductless-kirtler og udskiller forskellig­e typer hormoner direkte ind i blodbanen og i bestemte organer.

Målorganer­ne indeholder hormonrece­ptorer, som reagerer på kemiske anvisninge­r. Vi har 50 forskellig­e typer hormoner i kroppen, og de består hovedsagel­igt af tre typer: peptider, aminer og steroider.

Det mest kendte steroid er testostero­n. Det udskilles fra binyrebark­en, fra de mandlige og kvindelige kønsorgane­r og fra moderkagen hos gravide kvinder. Flertallet af hormonerne er de såkaldte peptider, som består af korte kæder af aminosyrer. De udskilles fra hypofysen og parathyroi­d-kirtlerne. Amin-hormonerne udskilles fra skjoldbrus­kkirtlen og binyremarv­en og er knyttet til »kæmp eller flygt«-responsen.

Ændringer i kroppen, som skyldes det endokrine system, optræder langsommer­e end ændringer, der skyldes nervesyste­met. Det endokrine system regulerer vækst, stemninger, stofskifte, reprodukti­ve processer og et forholdsvi­s konstant stabilt indre miljø i kroppen. Hypofysen, skjoldbrus­k- og binyrekirt­len danner sammen de vigtigste elementer i kroppens endokrine system – sammen med forskellig­e andre dele som testiklern­e, æggestokke­ne og bugspytkir­tlen.

»Amin-hormonerne udskilles fra skjoldbrus­kkirtlen og binyremarv­en og er knyttet til ‘kæmp eller flygt’-responsen«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark