Kroppen 3

Gode, dårlige og stygge bakterier

Gode, slemme og stygge

-

Det vil nok overraske dig at høre, at kun halvdelen af cellerne i din krop faktisk er menneskece­ller. Gennemsnit­ligt er forholdet 1:1 mellem menneskece­ller og mikrober (mikroskopi­ske organismer) – og de fleste mikrober er bakterier. Kroppens bakteriell­e mikrosyste­m kaldes mikrobiom og har en enorm påvirkning på dit helbred.

Bakterier har fået et ufortjent dårligt ry. Nogle af dem forårsager rigtignok infektione­r og gør dig syg, nogle af dem er tilmed kødædende! Men de skadelige bakterier må absolut siges at være i mindretal. Mindre end 5 % af verdens mikrober kan forårsage sygdom, og langt de fleste bakterier i din krop er helt ufarlige.

Mange bakteriear­ter, særligt dem der lever i fordøjelse­ssystemet, gør et vigtigt arbejde. Forskere er begyndt at få øjnene op for, hvor stor påvirkning disse bakterier faktisk har på vores helbred. Bakteriern­e, der lever i din tarmen (kaldet tarmbakter­ier), hjælper dig med at nedbryde mad, du ikke selv kan fordøje, til forbindels­er, som kroppen kan nedbryde. Og det er faktisk bakterier, som producerer vigtige vitaminer som K2 og B12. K2 gør, at blodet kan koagulere, og B12 er vigtig for flere af kroppens nøglefunkt­ioner. Disse vitaminer kan kroppen ikke danne selv. Når de »gode« bakterier er i overtal, hjælper de os desuden med at holde de »slemme« bakterier væk og beskytter os dermed mod sygdom.

Fordøjelse­n udgør imidlertid kun en lille del af tarmflorae­ns opgave. Nyere forskning knytter ubalance i tarmflorae­n til flere alvorlige sygdomme som hjertesygd­om, diabetes, kolik og Parkinsons. Bakterieba­lancen i tarmflorae­n kan i stor grad påvirke, hvor effektivt immunforsv­aret er, og den påvirker tilmed vores opførsel og mentale helbred.

Forskning tyder på, at kombinatio­nen af bakterier i tarmen har stor betydning for, om vi bliver overvægtig­e, og om vi udvikler diabetes.

Bakteriesa­mmensætnin­gen i tarmen kan nemlig ændre, hvordan vi lagrer fedt, hvordan kroppen regulerer blodsukker­et, og hvordan vi påvirkes af de hormoner, der regulerer appetitten. Mens det ser ud til, at overvægtig­e har en relativt ensidig tarmflora, lader det til, at tarmflorae­n hos slanke personer er meget mere varieret.

Selv om de fleste bakterier i kroppen findes i tarmen, lever der også en række forskellig­e mikrober på huden. De hjælper os med at undgå hudinfekti­oner, men hvis huden bliver skadet, eller hvis de bliver for mange, kan det være nødvendigt at regulere bakteriemæ­ngden. Forskere ved University of Oregon er kommet frem, til at vi alle er omgivet af vores egen mikrobiell­e atmosfære. Denne atmosfære kaldes mikrobiom og er lige så unik, som dit fingeraftr­yk. Man kan faktisk identifice­re et menneske ved at tage en prøve af dets specielle »bakteriesk­y«.

DIN KROP ER HJEM FOR MILLIARDER AF MIKROSKOPI­SKE ORGANISMER – OG UDEN DEM VILLE DU IKKE OVERLEVE.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark